Újabb román „hóhérakasztás”

Húsz év börtönbüntetéssel sújtották egy kommunista munkatábor volt parancsnokát.

2016. 03. 31. 12:51
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kommunista rezsim újabb kiszolgálóját sújtotta szabadságvesztéssel a román igazságszolgáltatás. A bukaresti táblabíróság tegnap kihirdetett alapfokú ítéletében bűnösnek mondta ki emberiesség elleni bűncselekmények elkövetésében, és húsz év börtönbüntetésre ítélte Ion Ficiort, a Duna-deltában létesített peripravai munkatábor egykori parancsnokát.

A jelenleg 87 éves nyugalmazott ezredes a vádirat szerint 103 fogoly haláláért felelős, akik valamennyien 1958 és 1963 között, Ficior parancsnoksága idején vesztették életüket. A bíróság megalapozottnak találta a bukaresti főügyészség megállapítását, mely szerint az elsősorban a kommunista rezsim ellenségeinek tekintett elítéltek – közöttük erdélyi ötvenhatosok – számára létrehozott peripravai lágert azzal a céllal működtették, hogy „megsemmisítsék” a fogvatartottakat. Az itt őrzött politikai foglyokat rendkívül durva bánásmódnak vetették alá: folyamatosan bántalmazták és éheztették őket, a barakkok – amelyekbe jóval több embert zsúfoltak be, mint ahányan kényelmesen elfértek volna – hidegek voltak, és ivóvízből is hiány volt.

Az elítéltek visszaemlékezései szerint Ficior személyesen is részt vett a rabok bántalmazásában, kíméletlenül, ököllel, gumibottal verte őket, a halottakat pedig tömegsírokba temettette. Az 1956-os magyarországi forradalom nyomán indult romániai koncepciós perekben hét év börtönbüntetésre ítélt, Peripravát is megjárt Dávid Gyula kolozsvári irodalomtörténész korábban lapunknak úgy vélekedett: a politikai elítéltek és a társadalom számára egyaránt az jelentené az igazi elégtételt, ha a felelősségre vonást ott kezdték volna, ahol kidolgozták a kommunista rendszer ellenségei elleni megtorlás koncepcióját, és ahol megteremtették az iszonyú börtönkörülményeket.

A per során ártatlanságát bizonygató Ficiort katonai rendfokozatától is megfosztották, s arra kötelezték, a román büntetés-végrehajtási intézettel közösen 310 ezer euró kártérítést fizessen nyolc egykori áldozata hozzátartozóinak. A bukaresti legfelsőbb bíróság februárban ugyancsak húsz év letöltendő büntetésre ítélte jogerősen Alexandru Visinescut, a Ramnicu Sarat-i börtön egykori parancsnokát emberiesség elleni bűncselekményekért. A rezsim kiszolgálói ellen a kommunizmus bűneit vizsgáló bukaresti intézet feljelentései nyomán indult eljárás Romániában.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.