Amerikai ételháború

Gyatra gyorskaja jellemzi az amerikai kollégiumi menzákat. Több diák is panaszkodott már miattuk.

Balogh Roland
2016. 04. 28. 19:27
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hiányzik a frissen főzött fehér rizs zamata, a bélszínből készült pulgogi, a csípős kimcshi, és a zöldséges rizs, a pibimbap, ehelyett rossz minőségű amerikai gyorsételekkel tömnék meg a kollégistákat – erről írt cikket a University of Texas egyik elsőéves hallgatója. Az újságírónak tanuló koreai származású Sunny Kim a The Daily Texan című egyetemi lapban azt is kifejtette, hogy szerinte az egyetemek felelőssége lenne, hogy minden náció számára elérhető, saját ízvilágának megfelelő ételeket kínáljon.

A fiatal közben azt is kifejtette, ismer és evett is már rengeteg finom amerikai ételt, ám a kollégiumi menzákon ennek nyoma sincs, csak a gyatra gyorséttermi menük „hódítanak”.

A véleménycikkre az életmóddal, gasztronómiával is foglalkozó amerikai Vice hírportál is reagált, és szépen górcső alá vette, mi a probléma az amerikai egyetemi közétkeztetéssel. Cikkükben egyből le is szögezték, a kollégiumi étkezdéknek igen is színes kínálattal kellene előrukkolniuk, ám ez ritkán fordul elő.

Pedig a változatosságra mind inkább szükség lenne, mivel egyre több a külföldről érkező egyetemista, akik, ha pontosan ugyanolyan ízvilágot nem is várhatnak el egy-egy tradicionális ételtől, azért szeretnének hazai ízeket is érezni néha napján, – emlékezett meg nemrég az amerikai The Wall Street Journal is a témáról.

Kim problémája tehát korántsem egyedi, több helyről is jelezték már korábban is, hogy gyakorlatilag semmi esély sincs nemhogy az otthoni, de a változatos ízekre sem. Az ohiói Oberlin kollégium egyik japán diákja, Tomojo Josi ugyancsak arról írt, hiába lehet szusit kapni a menzán, ha az finoman szólva is kritikán aluli, ahogy a kínainak „mondott” ételek is elképesztően rosszak.

A Vice egyébként azt emelte ki, hogy szerintük a legkomolyabb probléma a minőség. „Az egyetemi étkezdéknek nem kellene úgy kinézniük, mint egy harmadosztályú ócska zugétteremnek” – jegyzik meg. Egyúttal arról is írtak, ha már ennyi a külföldi diák, jó lenne, ha bevezetnék, hogy a szobatársak főznének egymásnak, így mutatva be saját kultúrájuk ízvilágát.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.