Cigányokat fenyegettek Bukarestben

A nemzetközi romanap alkalmából felállított rendezvénysátorra festettek cigányellenes feliratokat.

2016. 04. 11. 10:54
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megdöbbenésüknek adtak hangot a román kormány tagjai azok után, hogy ismeretlen tettesek cigányellenes feliratokat festettek a nemzetközi romanap alkalmából felállított rendezvénysátorra Bukarestben. A roma kulturális központ által az Egyetem téren felhúzott hatalmas sátor oldalán „Halál a cigányokra!”, valamint szintén romaellenes, nyomdafestéket nem tűrő feliratok jelentek meg szombatra virradóra. A szervezők feljelentése nyomán a bukaresti rendőr-főkapitányság gyűlöletre való uszítás és diszkrimináció gyanújával nyomozást indított az ügyben. Rendőrségi források szerint az ismeretlen elkövetők legalább tízen lehettek.

Az incidenst a Dacian Ciolos vezette szakértői kormány számos tagja a helyszínen elítélte. Laurentiu Stefan elnöki tanácsos közölte, Klaus Johannis államfőt „elborzasztották” a történtek, amelyeket ugyanakkor Raluca Pruna igazságügy-miniszter a rasszizmus legerőszakosabb formájának nevezett. A tárcavezető az igazságügy-minisztérium nevében megkövette a roma közösséget a gyűlölködő feliratok miatt. Asztalos Csaba, a romániai diszkriminációellenes tanács vezetője arra hívta fel a figyelmet, hogy Romániában nemcsak a romákkal, hanem a muszlimokkal és a fogyatékossággal élőkkel szemben is növekszik az intolerancia. Elítélte a romák elleni gyűlölet megnyilvánulását a Világbank romániai képviselete is. Közleményében a pénzügyi intézmény úgy véli, hogy a bukaresti incidens a cigányság elleni agressziónak és diszkriminációnak minősül, és összeegyeztethetetlen az alapvető európai emberi jogi értékekkel. Jelzésértékű egyébként, hogy a bukaresti kormány és a Világbank eddig sohasem emelte fel a szavát a romániai magyarellenes megnyilvánulások ellen. Holott a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) napokban bemutatott árnyékjelentése rámutat: az elmúlt hat évben nőtt a magyarellenes incidensek száma, általában pedig visszaesés tapasztalható a kisebbségi jog érvényesítése terén.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.