Kiirtaná a kóbor ebeket a román díva

Kiirtaná a kóbor ebeket a román díva.

2016. 07. 05. 16:10
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bár az elmúlt években több tízezer példányt gyűjtöttek össze Bukarestben, továbbra is veszélyt jelentenek a járókelők testi épségére a román főváros utcáit elözönlő kóbor kutyák. A jelenség évtizedek óta akut probléma a kétmilliós nagyvárosban, ahol becslések szerint a gazdátlan ebek száma néhány évvel ezelőtt megközelítette a százezret. Noha halálos kutyatámadásra korábban is volt példa – tíz évvel ezelőtt egy japán állampolgárt martak halálra négylábúak a bukaresti kormánypalota közelében –, a hatóságokat csak egy négyéves kisfiú 2013-ban bekövetkezett tragédiája sarkallta radikális lépésekre. Ionut Anghel a főváros egyik parkjában játszott, amikor nagymamája felügyelete alól kikerülve egy közeli elhagyott telekre tévedt testvérével. Kóbor kutyák támadták meg őket, és miközben bátyjának sikerült elmenekülnie, őt halálra marcangolták a gazdátlan ebek.

A szerencsétlenség nyomán a román parlament törvényt fogadott el arról, hogy a hatóságok elaltathatják azokat a gazdátlan ebeket, amelyeket a begyűjtésüktől számított 14 munkanapig nem fogadnak örökbe. Azelőtt a jogszabályok csak a beteg állatok ivartalanítását tették lehetővé, a többi négylábút befogásuk és ivartalanításuk után visszaengedték az utcára.

Állatvédők és bukaresti lakosok azonban nem nézik jó szemmel az állatok elaltatását, és bár nem fogadják be otthonukba, rendszeresen etetik, valamint elrejtik a kutyákat a portyázó sintérek elől. Néhány ilyen példány a napokban kerékpározás közben rátámadt az ország egyik legnépszerűbb televíziós műsorvezetőjére, és csak egy autós közbeavatkozásán múlt, hogy nem rángatták le a bicikliről a dívát. Andreea Marin rögtön kihívta az önkormányzat állatvédelmi felügyeletének munkatársait, egy amatőr videofelvétel tanúsága szerint pedig keresetlen szavakkal illette a kóbor kutyákat etető, azokat mégis az utcára száműző szomszédait. „Nem normális, hogy az embernek a saját utcájában rettegnie kelljen az állatoktól. Fegyvert vásároltam, hogy megvédjem magamat és a gyermekemet, nekem aztán ne sírjanak, hogy megöltem a kutyáikat” – közölte szomszédaival a nézők által Tündérnek becézett médiaszemélyiség, aki kiállása miatt állatvédő szervezetek célkeresztjébe került, amelyek kegyetlenséggel vádolták meg. A gondatlan ebtulajdonosoknak azonban jó lesz vigyázniuk, mivel a bukaresti táblabíróság jogerősen három év letöltendő szabadságvesztéssel sújtotta azt a telektulajdonost, akinek a területén a gazdátlan ebek 2013-ban megölték Ionut Anghelt. A kisfiú családjának 2,4 millió eurónyi kártérítést ítélt meg a bíróság.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.