Nyüzsgő lárvák a sebben

Sokkoló állapotok uralkodnak Románia egyetlen égési sérültek ellátására szakosodott kórházában.

2016. 07. 15. 14:27
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Újabb botrány rengette meg az amúgy is ezer sebből vérző romániai egészségügyet. Egy orvos jóvoltából olyan sokkoló videofelvételek láttak tegnap napvilágot, miszerint az égési sérülteket kezelő bukaresti kórházban egy páciens sebében légylárvák nyüzsögnek. A mobiltelefonnal, három nappal ezelőtt készített sokkoló képsorokat a szakember bevallottan azért szivárogtatta ki Catalin Tolontan tényfeltáró újságírónak, hogy a romániai társadalmat és a hatóságokat ráébressze az egészségügyi rendszerben uralkodó tarthatatlan állapotokra. A felvételek közzétételét követően kiderült, hogy a beteg időközben életét vesztette a kórházban.

Ráadásul ugyanarról a fővárosi intézményről van szó, amely egyedüliként szakosodott Romániában kifejezetten égési sérültek ellátására és plasztikai sebészetre, és ahol két nappal ezelőtt az okozta egy kóbor kutyák által megmart 68 éves nő halálát, hogy egy vérátömlesztés során az orvosok tévedésből a sajátjától eltérő típusú vérrel látták el.

A súlyos rendellenességek nyomán a közegészségügyi igazgatóság és az ügyészség vizsgálatot indított a gyanús halálesetek ügyében, a rendőrség pedig dokumentumokat foglalt le a kórházban. Vlad Voiculescu, a bukaresti szakértői kormány egészségügyi minisztere a témában összehívott rendkívüli sajtótájékoztatóján beismerte, az elmúlt időszakban többször megfordult a fejében, hogy a tarthatatlan állapotok és a hanyag menedzsment miatt bezáratja az égéssebészeti kórházat. Sőt, már a betegek átvételéről is egyeztetett más intézmények menedzsereivel, ám kiderült, a többi kórházban sincsenek meg az ehhez szükséges feltételek.

– Tűrhetetlen, hogy egy egészségügyi intézményben ne legyen klímarendszer, a kórtermekben pedig hemzsegjenek a legyek – jelentette ki a tárcavezető, aki bevallotta azt is: egy nagy számú sérültet követelő szerencsétlenség esetén a megfelelő belföldi szolgáltatások hiánya miatt a román hatóságok kénytelenek lennének külföldre irányítani a bajbajutottakat.

Voiculescu egyébkényt mindössze másfél hónapja irányítja az egészségügyi minisztériumot, miután elődje éppen a kórházi fertőtlenítőszereket övező botrány miatt volt kénytelen felállni a székéből. A Catalin Tolontan főszerkesztése alatt kiadott Gazeta sporturilor sportnapilap oknyomozó riportban derítette ki, hogy a Hexi Pharma nevű vállalat hétszeresen felhígított fertőtlenítőszert adott el a piacihoz képest tízszer magasabb áron kórházaknak, köztük az égési sérülteket kezelő bukaresti klinikának. Augustin Lazar, Románia főügyésze tegnap közölte, a nyomozás eddigi adatai szerint 15,5 millió euróra rúg a fertőtlenítőszer-gyártó által okozott kár, miután közel háromszáz kórház avatkozott be a felvizezett termékeket előállító cég elleni eljárásba károsultként.

Amúgy a nozokomiális fertőzések a bukaresti Colectiv klubban tavaly októberben történt, 64 halálos áldozatot követelő tűzvész kapcsán is vita tárgyát képezik Romániában. Számos orvos szerint ugyanis a megégett sérültek egy része megmenthető lett volna, ha a kórházi fertőzések megelőzése hatékonyabb lenne az országban. A Colectiv klubban a tragédia éjszakáján huszonheten vesztették életüket, további harminchét sérült kórházban halt meg.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.