Bírság a romák kizárásáért

Lesújtott a „cigányok kíméljenek” típusú hirdetésekre a szakhatóság.

2016. 09. 01. 5:07
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Új építésű társasházban lakótársat keresek albérletbe, cigányok kizárva. Ilyen és ehhez hasonló hirdetések miatt szabott ki büntetést tegnap a hátrányos megkülönböztetések megakadályozására és szankcionálására hivatott bukaresti hatóság. A diszkriminációellenes tanács (CNCD) közleménye szerint a testület 933 ezer forintnak megfelelő bírsággal sújtott egy online kiadványt az olyan jellegű hirdetések közzétételéért, amelyekben a hirdető fél (eladó, vevő, különböző szolgáltatást nyújtó személyek) kizárja a cigány ügyfelek jelentkezését.

Az Asztalos Csaba vezette intézmény közölte, egy 2000-ben született sürgősségi kormányrendelet értelmében Romániában diszkriminációnak minősülnek és sértik az emberi méltósághoz való jogot az olyan hirdetések, mint például az „eladom az autómat, cigányok kizárva”. A tanács tagjai által ellenszavazat nélkül elfogadott határozatból kiderül, hogy összesen hét hirdetés miatt szabtak ki büntetést a portálra.

Bár a CNCD nem nevezi meg az oldalt, a világhálón való keresgélés alapján nem nehéz kideríteni, hogy a Publi24.ro gyűjtőportálról van szó, amely ellen idén februárban a bukaresti Emberi Jogi Tanulmányi Központ tett feljelentést. Az ingatlanok, gépkocsik adásvételének, szolgáltatások népszerűsítésének és munkahelyek ingyenes reklámozására szakosodott oldalon többek között a következő hirdetés is megjelent: „Temesvári házamat felajánlom komoly családnak, aki elvállalja a gondozásomat. Cigányok kizárva, mert büdösek.”

Egy másik hirdetés úgy szólt: „Eladó kétszobás lakás Bukarestben, nyugodt, csendes helyen, a közös udvarban nem laknak cigányok.” Akadt hirdető, aki új téli gumiabroncsokkal felszerelt, Dacia Nova típusú személygépkocsiját komoly érdeklődőknek kínálja, romák jelentkezését azonban visszautasítja. A CNCD korábbi, a hasonló hirdetéseket elítélő állásfoglalására reagálva Sebastian Bodu volt európai parlamenti képviselő úgy vélekedett: a személyhez kötött szerződések esetében senki sem szabhatja meg valakinek, hogy kinek adja bérbe vagy értékesítse ingatlanát, így a tulajdonos megválogathatja bérlőjét, vevőjét.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.