Van helye a katolicizmusnak a francia politikában?

Befolyásolja-e Francois Fillon bejelentése az esélyeit a tavaszi elnökválasztáson?

2016. 12. 18. 5:59
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Komoly feltűnést keltett Francois Fillon jobboldali elnökjelölt közlése, miszerint ő bizony hithű és gyakorló katolikus. Ez azért lehet meghökkentő, mert a szekularizált francia politikában az utóbbi száz évben nem játszott szerepet az, hogy ki milyen vallású. Befolyásolja-e Fillon kijelentése esélyeit a tavaszi elnökválasztáson?

A La Croix francia katolikus napilap nemrégiben megszólaltatta Jérome Fourquet-t, a L’IFOP francia közvélemény-kutató intézet elemzőjét. Szerinte a jobboldali katolikusok számára Fillon egyfajta szintézise az elnöki karakternek és a radikális ideológiának, így számíthat szavazataikra.

A Magyar Nemzet Hétvégi Magazinja 2016 tavaszán-nyarán vitacikksorozatot közölt kereszténység és a nyers politika témában. Íme, a megjelent írások:

– György Zsombor: A bárányok nem hallgatnak
– Horkay Hörcher Ferenc: Kereszténység és politika Európában, Magyarországon
– Szilvay Gergely: Képmutatás-e a keresztény politika?
– Waclaw Oszajca: Kísértés a trón és az oltár szövetségére
– Pethő Tibor: A kereszténység mint a politika szolgálóleánya?

Az utóbbi száz évben a francia politika igyekezett távol tartani magát a vallástól. Ablonczy Balázs történész, az ELTE oktatója szerint az állam és az egyház szétválasztásának nagyon erős hagyományai vannak az országban. Ez a III. köztársaság idejére nyúlik vissza, egészen pontosan 1905-re, egy politikai viharokkal teletűzdelt időszakra. A történész elmondta, az egyházak Franciaországban egyfajta egyesületként működnek, jogilag hasonló státusuk van, mint például az állatbarátoknak. Fillon azzal, hogy hívő katolikusnak mondja magát, ufónak számít a politikai életben.

Fillon színre lépése a politika színpadán bizonyos értelemben visszavágónak tekinthető. Nicolas Sarkozy a miniszterelnöksége alatt „collaborateur”-nek, munkatársnak nevezte őt. Utána elképesztő ívet vett karrierje, ősszel simán nyerte az előválasztásokat a jobboldalon, és ezt követően már a harcban elbukott Sarkozy is kénytelen volt Fillon támogatására biztatni híveit. Ablonczy szerint azonban Fillon a katolikus diskurzussal saját sírját ásná meg. A francia katolicizmus ugyanis nagyon sokszínű politikailag: a templomba járó hívők közül is sokan szavaznak a baloldali pártokra. Franciaország egyszersmind az Európai Unió legvallástalanabb országainak egyike is. Az már a múlté, amikor a franciák az európai római katolicizmus egyik bástyáját és legerősebb szervezetét jelentették.

„Franciaország híresen szekularizált, a vallással kapcsolatos kijelentéseknek nincs ott helyük a politikai életben” – véli Szűcs Anita, a Corvinus egyetem docense. Hozzáteszi: Fillon kijelentésének politikai üzenete azonban nem a katolikusok felé irányult, hisz a felmérések szerint nem az ő szavazataik hozták előre őt az előválasztási kampányban. Hanem azért hangsúlyozta, hogy hívő katolikus, mert Franciaországban a jobboldal sok rétegből tevődik össze. Ha csak a nagy történelmi tradíciókat nézzük, vannak a bonapartisták, az orleánisták és az úgynevezett legitimisták is. Utóbbiak egyik képviselője maga Fillon. A legitimizmusban a katolicizmus mint a tradíciókhoz való ragaszkodás játszik szerepet.

Ha már a jobboldalról beszélünk, a radikálisabb vonalnak is megvan a viszonya a valláshoz. A Front Nationalnál Marine Le Pen modernizációs vonulatot követ, de az unokahúga, Marion Maréchal-Le Pen egyértelműen és határozottan a katolikus értékek mentén foglal állást. Szűcs Anita szerint ez nem a Fillon-féle megbékült katolikus álláspont. Maréchal-Le Penre és híveire a nosztalgikus visszatekintés jellemző a III. köztársaság előtti időkre. Azt mondják, a köztársaság illegális és mesterséges dolog, ami nem fejezi ki a valós francia értékeket. A különállás meglátszik a politikai programokban is.

Fillont megkérdezték, mit szól az abortusztörvényhez gyakorló katolikusként. Elmondta, hogy bár nem híve az abortusznak, tiszteletben tartja a köztársasági értékeket, és esze ágában sincs hozzányúlni az 1975-ös törvényhez (ekkor legalizálták a művi vetélést Franciaországban). Tehát ketté tudta választani a magánszférát és a politikai világot. Ezzel szemben Marion Maréchal-Le Pen programjában az átnevelőtáboroktól kezdve az abortuszellenességig nagyon sok minden van.

Szűcs Anita azt mondja, a vallás mint téma valószínűleg nem lesz hangsúlyos az elnökválasztási kampányban. Francois Fillon egyébként úgy nyilatkozott a Le Figaro konzervatív jobboldali lapnak, hogy valóban meg akarja reformálni Franciaországot, és méltósággal akarja vezetni. Tavaszra kiderül, hogy állásfoglalása a hagyományos értékek mellett jelent-e még valamit egyáltalán.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.