Következő mérkőzések
Svájc
18:002024. június 29.
Olaszország
Németország
21:002024. június 29.
Dánia

Beoltatlanoknak nem ajánlják a csíksomlyói búcsún való részvételt

Kanyaró miatt. Jelenleg több mint húsz megbetegedésről tudnak.

2017. 05. 29. 16:50
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Eltanácsolják az idei csíksomlyói pünkösdi búcsún való részvételtől a romániai szakhatóságok azokat, akik nincsenek beoltva kanyaró ellen. Tar Gyöngyi, a székelyföldi Hargita megye közegészségügyi igazgatóságának vezetője tegnap elmondta, a megyeszékhely, Csíkszereda csíksomlyói negyedében a roma közösségben van egy gócpont, jelenleg több mint húsz megbetegedésről tudnak. A szakember szerint a Magyarországról érkező felnőttek is veszélyben lehetnek, az anyaországban ugyanis csak 1978 óta használják a kettős oltást, azelőtt csak egyszer oltották be a gyerekeket kanyaró ellen.

– Nem tilthatod meg egy gyereknek vagy egy közösségnek, hogy részt vegyen a búcsún, de a kanyaró rendkívül ragályos, egy tüsszentés is elég, hogy fertőzzön. Tehát azt ajánlom, hogy akinek nincs teljes védettsége, idén inkább otthonról kövesse a búcsút – nyilatkozta Tar Gyöngyi. Romániában immár 27 ember életét követelte a kanyarójárvány, a betegség tavaly februári megjelenése óta több mint 6000 megbetegedést regisztráltak az országban. A járványt az oltóanyag-ellátásban mutatkozó hiány mellett az okozta, hogy számos szülő megtagadta a vakcina beadatását gyermekének. Június 3-án 450. alkalommal rendeznek pünkösdi zarándoklatot Csíksomlyón, amely mára az összmagyarság legjelentősebb keresztény eseményévé vált. 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.