A menesztett FBI-igazgató szerint Trump a Flynn-ügy ejtését kérte

Az elnök azt várta Comey-tól, hagyja futni az orosz kapcsolat miatt gyanúba keveredett Michael Flynnt.

MTI
2017. 06. 07. 18:57
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megerősítette James Comey, az amerikai Szövetségi Nyomozó Hivatal (FBI) májusban menesztett igazgatója, hogy Donald Trump amerikai elnök azt kérte tőle: hagyjon fel az esetleges orosz beavatkozás miatt gyanúba keveredett volt nemzetbiztonsági főtanácsadója, Michael Flynn ügyében folyó nyomozással.

A májusban menesztett FBI-igazgatót csütörtökön hallgatja meg az amerikai szenátus hírszerzési bizottsága. A Kongresszus számára készült, szerdán nyilvánosságra hozott írásos nyilatkozatában Comey, akit Trump elnök május 9-én menesztett váratlanul, a február 14-én az Ovális Irodában tartott megbeszélésen a Flynn-ügyben elhangzott Trump-kijelentést idézte: „Remélem, hogy talál valami módot arra, hogy abbahagyja ezt, és hagyja futni Flynnt. Ő jó ember”.

Egy január 27-i négyszemközti vacsorán Trump Comey szerint kijelentette: „Lojalitásra van szükségem, lojalitást várok”.

Comey korábban, még január elején tájékoztatta a megválasztott amerikai elnököt, hogy személye ellene nem folyik vizsgálat az elnökválasztási kampányba való esetleges orosz beavatkozás ügyében folytatott FBI-eljárás keretében. Comey azt írta: a megválasztott elnökkel folytatott találkozó után, a New York-i Trump Toronyból távozva az FBI egyik szolgálati kocsijában, a laptopján dokumentálta az elhangzottakat.

Írásos nyilatkozatában Comey egyebek közt felidézi, hogy négy hónapra visszatekintve kilenc, Trumppal folytatott beszélgetést tud felidézni, ebből három személyesen, hat pedig telefonon zajlott le közöttük.

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.