Amerikai katonákra nyitott tüzet egy afgán társuk Afganisztánban

Legalább heten megsebesültek, az afgán támadót azonnal megölték.

MTI
2017. 06. 17. 19:05
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az elmúlt héten ez volt a második afgán katona által elkövetett támadás.

Abdul Kahar Araam, az afgán hadsereg 209-es számú hadtestének szóvivője megerősítette, hogy belső ember által elkövetett fegyveres támadás történt egy Mazár-e Sarif-i katonai bázison. A szóvivő szavai szerint a katonák viszonozták a tüzet, és megölték a támadót, egy másik afgán katonát pedig megsebesítettek.

Az amerikai hadsereg Eltökélt támogatás (Resolute Support) elnevezésű missziója Twitter-oldalán azt közölte, hogy amerikai halálos áldozata nincs az incidensnek.

Zabiullah Mudzsahid, a kabuli kormány megdöntéséért harcoló, radikális muzulmán tálib mozgalom szóvivője sajtóközleményében dicsérte a támadást, de nem állította, hogy a tálibok megbízásából követték el.

Egy hete a kelet-afganisztáni Nangarhar tartományban három amerikai katonát ölt meg, egyet pedig megsebesített egy afgán katona, akit utána agyonlőttek. A tálib lázadók akkor azt közölték, hogy az elkövető az ő emberük volt, aki azért szivárgott be a hadseregbe, hogy külföldi katonák elleni támadást hajthasson végre.

A NATO vezette nemzetközi haderőnek és az amerikai hadsereg afganisztáni missziójának néhány éve még súlyos problémát jelentettek az úgynevezett belső támadások, de az utóbbi időben a biztonsági intézkedések szigorításának köszönhetően ritkábban fordult elő ilyesmi. Legutóbb márciusban sebesített meg három amerikai katonát egy afgán katona.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.