Beperelnék hazánkat a szerbek az 1999-es NATO-légibombázásért

Magyarország légterének, repülőtereinek és kommunikációs rendszerének használatával járult hozzá a művelethez.

Majláth Ronald
2017. 06. 28. 16:13
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„45 milliárd év szükséges a szegényített urán teljes lebomlásához” – a NATO beismerése szerint 1999-ben Szerbiában 10 tonnányit dobtak le főleg Koszovóban, de Délkelet-Szerbia négy másik helyszínén is. Már két évvel a bombázások után feljegyezték, hogy megnőtt a hematológiai és vesebetegségek száma. Évekkel később még súlyosabbak is előfordultak.

E hangzatos szavakkal harangozta be a múlt héten a szerb köztévé, hogy egy szerbiai és más külföldi ügyvédekből álló speciális csoport pert indítana az áldozatok nevében a NATO akkori tagállamai ellen. Ebben orvosok bizonyítanák a megbetegedések száma és a szegényített urán használata közötti kapcsolatot. Ugyan a riport tévesen közölte a 235-ös uránizotóp felezési idejét, a hír komolyságát növeli, hogy az előkészületekről a szerb köztévé tudósított, amit aztán az egész szerb sajtó átvett.

A beszámoló ugyan nem nevesíti Magyarországot, tudvalévő, hogy a légitámadás idején Magyarország a NATO 19 tagja közé tartozott (hazánk 1999. március 12. óta tagja az észak-atlanti katonai szövetségnek, az „Allied Force” hadművelet pedig március 24-én vette kezdetét). A harci cselekményekben való magyar részvételt azonban a NATO semmilyen formában nem igényelte, és ilyenekre nem is került sor. Ehelyett hazánk elsősorban a légterének, a repülőtereinek és a kommunikációs rendszerének használatával járult hozzá a katonai művelethez.

A szerb köztévé szerint a témával foglalkozó szakértői csapat optimista, és abban bízik, hogy két éven belül összegyűjtik az összes bizonyítékot, aminek birtokában megindíthatják a pert.

Kik állhatnak a készülő per mögött? – ezt a kérdést tettük fel Várady Tibor nemzetközi jogásznak, aki már több perben is védte Szerbiát a nemzetközi bíróság előtt. A szakértő nem tartja valószínűnek, hogy komoly jogászok vagy a szerb kormány. Az utóbbi esetben, ha a szerb állam perelne államokat, akkor ennek az útja a hágai Nemzetközi Bíróság (ICJ) lenne, ami előtt már volt egy ügy, amit még Milosevic idején indítottak, azonban a bíróság megállapította, hogy ebben a kérdésben nincs hatásköre.

Ám nem csak ezért lenne kilátástalan egy bírósági kereset. Az ICJ elé ugyanis csak a felek egyetértésével kerülhetnek perek, továbbá olyan esetekben, amikor nemzetközi egyezmények írják körül ennek a bíróságnak a hatáskörét. Ezek közül gyakorlatilag csak egy jöhet számításba, a népirtásról szóló egyezmény. – Ez azonban goromba aránytévesztés lenne, mert ha még feltételezzük is, hogy történtek tiltott cselekmények a NATO részéről, az mégis túlzás, hogy ez népirtás lett volna – hangsúlyozta a szakember, aki szerint még az is kétséges, hogy 1999-ben az akkori Jugoszlávia részese volt-e a népirtásról szóló egyezménynek.

Az ICJ azonban nem az egyetlen igazságszolgáltatási fórum, ahová benyújthatják a keresetüket a panaszosok. A másik lehetséges út az lenne, ha a sérültek vagy az áldozatok hozzátartozói indítanának pert. A szakértő emlékeztetett arra, hogy ilyen esetre már volt példa, mikor a strasbourgi emberjogi bíróság előtt pert indítottak amiatt, hogy a szerb televízió épületének lebombázása során 18-an életüket vesztették. Ezt a pert a szerb ellenzéki értelmiség is támogatta. Várady Tibor úgy látja, túl egyszerű az a képlet, mely szerint ha Milosevic rossz, akkor a NATO-bombázás jó. Kétségtelen, hogy a kilencvenes években a belgrádi televízió Milosevic-párti propagandát terjesztett.

– Egyoldalú és részrehajló volt a „tájékoztatás”, ehelyett nyugati demokratikus értékeket kívántunk. De nehéz nyugati értékeket és sajtószabadságot látni abban, ha a részrehajló híreket terjesztő médiaházat lebombázzák és 18 alkalmazottat megölnek – hangsúlyozta a szakértő, aki felidézte, hogy az Újvidéki Televízió lebombázása után egy barátja jelezte, e mögött könnyebb volt egy másik Milosevicet, mint az óhajtott Nyugatot látni. Végül aztán a strasbourgi bíróság hatáskör hiányára hivatkozva nem bocsátkozott érdemi mérlegelésbe ebben az ügyben.

A nemzetközi jogász szerint további lehetőség, hogy az áldozatok hozzátartozói valamely állam bírósága előtt indítsanak keresetet. A srebrenicai áldozatok hozzátartozói például Hollandiában indítottak pert a holland állam ellen azzal az indokkal, hogy a Srebrenicában állomásozó holland katonaság nem tett semmit a bosnyák lakosság védelmében. Ebben az ügyben egy holland fellebviteli bíróság most hétfőn mondta ki, hogy Hollandia részben felelős 300 srebrenicai bosnyák haláláért. De ennek az ügynek még folytatása lehet. – Az, hogy a NATO-bombázás kapcsán valaki egy áldozatcsoport nevében valamely ország bírósága előtt pert indítana, elméletileg elképzelhető, de szakmailag ennek nem látom igazi esélyét – emelte ki a szakember.

Mindennek tükrében a nemzetközi jogász úgy látja, hogy a kereset benyújtóinak csak nagyon szerény esélyeik lennének, hogy megnyerjék a pert. Várady Tibor hozzátette: Szerbiában ugyan sokan egyetértenek abban, hogy az 1999-es NATO-bombázás kérdése továbbra is rendezetlen – ezt nem csak az egykori Milosevic-pártiak gondolják így –, de bírósági perekkel aligha lehet tisztázni az akkori eseményeket.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.