Beperli a francia államot a párizsi légszennyezés miatt

A felperes nő szerint az állam nem tesz eleget a légszennyezés ellen.

MTI
2017. 06. 07. 18:36
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az 56 éves jógaoktató 30 éve él Párizsban, és egészsége romlik. Állapota még inkább súlyosbodott, amikor decemberben a légszennyezés rekordszintre rúgott. A nő ügyvédje szerint a légszennyezés 48 ezer francia halálát okozza évente – olvasható a BBC News honlapján.

„Megleckéztetjük az államot, mivel úgy véljük, hogy a légszennyezés áldozatainak egészségi problémai abból adódnak, hogy az állam nem tesz eleget a légszennyezés ellen – mondta Francois Lassorgue a Le Monde napilapnak. Hozzátette, hogy ügyfele példáját a következő hetekben mások is követni fogják Lyonban, Lille-ben és máshol.

Párizs évek óta küszködik a szmoggal, a hatóságok bírságot vetettek ki a környezetszennyező gépkocsikra, számos útvonalon megtiltották a gépkocsihasználatot, és a Szajna jobb partjának egy három kilométeres szakaszát csak a gyalogosok használhatják.

A felperes elmondta, hogy egészséges életet élt mint táncos, majd jógaoktató, de egyre inkább légzési problémáktól, asztmától, tüdőgyulladástól szenved. Amikor decemberben a legsúlyosabb volt a légszennyezés a francia fővárosban, szívburokgyulladás is fellépett nála.

„Kezelőorvosom azt mondja, hogy Párizs levegője olyan szennyezett, hogy pocsék levegőt szívunk be. Vannak hozzám hasonló más betegei, köztük gyerekek és kisbabák. Kardiológusomnak ugyanez a véleménye\" – idézte a nőt a France Info honlapja.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.