Dél-Korea: börtönre ítélték a volt egészségügyi minisztert

Úgy vélik, Mun Hjongphjo nyomást gyakorolt az állami nyugdíjbiztosítóra.

MTI
2017. 06. 08. 8:29
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A volt tárcavezetőt abban találta bűnösnek egy szöuli bíróság, hogy hivatali tisztségével visszaélve nyomást gyakorolt a tárcája által felügyelt állami nyugdíjbiztosítóra avégett, hogy hagyja jóvá a Samsung-csoport két vállalatának összeolvadását.

Mun Hjongphjo 2013 és 2015 között volt egészségügyi miniszter.

Pak Kunhje leváltott elnök tárgyalása két és fél hete kezdődött. Összesen tizennyolc vádpontban – egyebek között zsarolással, hivatali visszaéléssel és vesztegetéssel – vádolják. Az ország első női elnökét, Pak Csonghi katonai diktátor lányát a parlament távolította el hivatalából, mert kiderült, hogy bizalmasa és barátnője, Cshö Szunszil kormányzati és személyi döntésekbe is beleszólhatott, holott semmilyen hivatalos tisztsége nem volt. Emellett a kormányzat a gyanú szerint hatalmas pénzeket sajtolt ki dél-koreai nagyvállalatoktól, és a pénz végül olyan alapítványoknál landolt, amelyeket Cshö felügyelt.

A korrupciós üggyel összefüggésben az ügyészség vád alá helyezte vagy letartóztatta a politikai és gazdasági elit több képviselőjét, köztük a Samsung-csoportot irányító I Dzsejongot is.

Pak Kunhje a dél-koreai rendszerváltás óta az első államfő, akit alkotmányos vádeljárás útján eltávolítottak posztjáról. Ha bűnösnek találják, akár életfogytiglani börtönbüntetést is kaphat.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.