Hackertámadás érte a brit parlamentet

Hackertámadás érte szombaton a brit parlamentet, kiberbűnözők a törvényhozás e-mail rendszeréhez akartak hozzáférni – jelentették politikusok és tisztségviselők.

MTI
2017. 06. 24. 18:15
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Chris Rennard, a brit parlament felső kamarájának, a Lordok Házának tagja volt az első, aki felhívta a figyelmet a történtekre Twitter-üzenetében: „kibertámadás érte a Westminstert, a parlamenti e-mail fiókok távolról nem elérhetőek, szöveges üzenetben továbbítsák a sürgős üzenteket.”

A brit alsóház szóvivője megerősítette: illetéktelenek próbáltak hozzáférni a törvényhozás elektronikus levelezéséhez, ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a képviselők és a parlamenti dolgozók elektronikus postái megfelelő eszközökkel vannak védve. Az illetékes szerint vizsgálják a történteket, és az országos kiberbiztonsági központtal (National Cyber Security Centre, NCSC) együttműködve további intézkedéseket hoztak a számítógépes rendszer védelmére.

Az elmúlt napokban a brit sajtóban olyan jelentések láttak napvilágot, miszerint hackerek brit parlamenti képviselők jelszavait árulták eladásra az interneten.

Henry Smith brit konzervatív politikus ugyanakkor a Twitteren humorral próbált enyhíteni a szombati történteken: „Kim Dzsongun (észak-koreai vezető), Vlagyimir Putyin (orosz elnök) vagy anyja padlásán egy fiatal fiú indított kibertámadást.”

Nagy-Britanniában májusban több tucat egészségügyi intézményt ért zsarolóvírus-támadás, fennakadást okozva a betegek ellátásában. A WannaCry nevű elektronikus kártevő mintegy 150 országban fertőzött meg számítógépes rendszereket.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.