Hivatalba lépett Szerbia női miniszterelnöke

Mint Magyarországnak, úgy Szerbiának sem volt még női miniszterelnöke. Eddig.

MTI
2017. 06. 29. 17:51
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megszavazta a belgrádi parlament az Ana Brnabic vezette új szerb kormányt. A 250 fős szerb törvényhozásban két napig tartó heves vita után 157 képviselő támogatta és 55 ellenezte a jobbközép Szerb Haladó Párt (SNS), a baloldali Szerbiai Szocialista Párt (SPS) és a legnagyobb délvidéki magyar párt, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) koalíciós kormányát.

Új kormányalakításra azért volt szükség, mert Aleksandar Vucic áprilisban miniszterelnökként indult a köztársaságielnök-választáson, és megnyerte azt. Az új kabinet a tavaly augusztusban alakult kormány munkáját folytatja, a tagjai sem változtak jelentősen. Két új minisztériumot hoztak létre, valamint csere történt a védelmi és a szociálisügyi tárca élén. A 22 tagú kormánynak 18 minisztériuma és 3 tárca nélküli minisztere van.

A párton kívüli Ana Brnabicot az államfő kérte fel kormányalakításra. A miniszterelnök szerdán ismertetett programbeszédében kijelentette: az előző kabinet munkáját kívánja folytatni, a hangsúlyt az oktatási rendszer korszerűsítésére, az európai integráció folytatására, valamint a gazdasági reformokra és az innovációra fogják helyezni.

A Vajdasági Magyar Szövetség a korábbi évekhez hasonlóan államtitkári szinten vesz részt a kormány munkájában. A VMSZ-nek az oktatási, az egészségügyi, a mezőgazdasági és az építésügyi minisztériumban van államtitkára. 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.