Irániak voltak a teheráni merénylők

Az Iszlám Állam jelentkezett a támadásért. A fegyveresek a dzsihadista szervezet tagjai voltak.

MN
2017. 06. 08. 4:55
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Reza Szejfollai szerint a támadók Irán térségeiből valók, és az Iszlám Állam terrorszervezet tagjai voltak, amely a merényletek elkövetőjeként jelentkezett.

Az IRIB állami televíziónak nyilatkozva Mohammad Hosszein Zolfagari belügyminiszter-helyettes elmondta, hogy a halálos áldozatok száma időközben 13-ra nőtt, és 43-an sebesültek meg a kettős terrortámadásban.

Donald Trump amerikai elnök közleményt adott ki, amelyben azt írta, hogy imádkozik a terrortámadások áldozataiért. Ugyanakkor hozzátette: „a terrorizmust támogató államok azt kockáztatják, hogy maguk is áldozataivá válnak a gonosznak, amelyet segítenek”.

Szerdán több fegyveres megtámadta az iráni parlamentet és a parlamenttől mintegy húsz kilométerre fekvő teheráni Homeini-mauzóleumot. A merényletet a dzsihadista szervezet vállalta. Az AFP francia hírügynökség felhívta a figyelmet arra: ez volt az első eset, hogy az Iszlám Állam a síita Iránban hajtott végre terrortámadást.

A belügyminisztérium beszámolója szerint szerda reggel négy fegyveres hatolt be a teheráni parlament épületébe, ahol Kalasnyikov gépkarabélyokkal és pisztollyal lövöldözni kezdtek. A támadók nőnek öltöztek, és a parlament főkapuján mentek be az épületbe. A négy terrorista meghalt, egyikük felrobbantotta magát, a többieket lelőtték.

A parlament elleni támadás után fél órával négyen megtámadták az 1979-es iráni iszlám forradalom vezetőjének, Ruholláh Muszavi Homeini ajatollahnak a sírhelyét, amely a törvényhozástól 20 kilométerre, a főváros déli részén található.

Az iráni hatóságok szerint egy harmadik csapat is támadásra készült, ám azt a merényletet sikerült időben meghiúsítani.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.