Ismét korrupcióellenes tüntetéseket tartottak Szlovákiában

Két fiatal szervezi a demonstrációkat. Hétfőn Pozsonyban és Kassán is megmozdulás volt.

MTI
2017. 06. 05. 20:09
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az incidens nélkül lezajlott, közel egy-másfél óráig tartó tüntetéseket az áprilisi pozsonyi, hasonló méretű korrupcióellenes menet folytatásaként jelentették be a szervezők. Mindkét tüntetés Pozsony, illetve Kassa óvárosában zajlott, a megmozdulások résztvevői többségükben kormányellenes jelszavakat skandáltak, és Robert Ficónak és kabinetje egyes tagjainak, illetve az országos rendőrfőkapitánynak a távozását követelték.

A mostaniakat megelőző, áprilisi korrupcióellenes menetet arra hivatkozva kezdeményezték a szervezők, hogy ilyen módon adjanak hangot a „Szlovákiában egymást követő korrupciós ügyek” miatti elégedetlenségüknek. A szervezőknek az a céljuk, hogy a korrupció ellen fellépni hivatott állami intézmények, a rendőrség, a bíróságok és az ügyészség „úgy működjenek, ahogy kell”.

Az áprilisi és a mostani tüntetéseket két középiskolás fiatal kezdeményezte és szervezte. A megmozdulást viszont becslések szerint több tízezer eurós plakátkampány előzte meg, melyeknek a pozsonyi média is rendkívüli teret adott. A megmozdulás résztvevőinek sorában a pozsonyi törvényhozás két nagyobb ellenzéki pártja, a liberális Szabadság és Szolidaritás (SaS) valamint az Egyszerű Emberek és Független Személyiségek (OLaNO) nevű mozgalom vezető politikusait is látni lehetett.

A tüntetésekre a szlovák kormány sajtóosztálya az MTI-nek eljuttatott közleményében azt írta, Robert Fico és kormánya mindig tiszteletben tartotta a törvényesen és a véleménynyilvánítás szabadság elveivel összhangban megtartott megmozdulásokat, és üdvözlendőnek tartják, hogy a fiatalok érdeklődnek a társadalmi témák iránt, de fontosnak ítélik, hogy a hasonló megmozdulásokkal ne éljenek vissza politikai célból.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.