Következő mérkőzések
Svájc
18:002024. június 29.
Olaszország
Németország
21:002024. június 29.
Dánia

Legyűrte a nacionalizmus a román koalíciót

Román nacionalista hőzöngésbe torkolltak az RMDSZ és a bukaresti koalíció közötti tárgyalások.

2017. 06. 20. 14:53
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Román nacionalista hőzöngésbe torkolltak a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) és a bukaresti koalíció közötti tárgyalások, emiatt nagy eséllyel szerdán elbukik a balliberális hatalom által a saját kormánya ellen beterjesztett bizalmatlansági indítvány. Pedig kedd reggelig úgy tűnt, hogy a királycsináló pozícióba került magyar alakulat jelentős hasznot húzhat a kormányzó szociáldemokrata pártban (PSD) Sorin Grindeanu miniszterelnök menesztését célzó kísérlet miatt kirobbant belharcból. A román balliberális koalíció vezetői ugyanis hétfőn még hajlottak arra, hogy bizalmatlansági indítványuk megszavazása fejében a kisebbségi jogok kiterjesztéséről szóló kezdeményezéseket támogassanak a parlamentben.

Első körben például a bukaresti szenátus szakbizottsága megszavazta az RMDSZ törvénytervezetét, amely ünneppé és munkaszüneti nappá nyilvánítaná március 15-ét a romániai magyarok számára. Az alakulat ugyanakkor feltételként szabta meg, hogy a parlament sürgősségi eljárásban vitassa meg a közigazgatási törvénybe foglalt nyelvi jogok bővítését célzó indítványát, amely szerint a helyi hatóságoknak lehetővé kellene tenniük az anyanyelvhasználatot azokon a településeken, ahol egy kisebbség számaránya eléri a tíz százalékot (jelenleg ez a küszöb húsz százalék). A tárgyalásokról kiszivárgott hírek szerint az RMDSZ el szerette volna érni a differenciált érettségit a kisebbségi diákok számára, továbbá olyan módosító javaslatokkal rukkolt elő, amelyek megoldást jelentenének a marosvásárhelyi orvosi egyetem, illetve a római katolikus gimnázium kálváriájára. A román média egy része azonban hisztérikus magyarellenes kampányba fogott, és azzal vádolta a balliberálisokat, hogy eladják Erdélyt a magyaroknak; a Realitatea hírtelevízió például a hatalom erdélyi honatyáinak nevét és fényképét bemutatva figyelmeztetett, hogy hazaárulást követnek el az RMDSZ javaslatainak elfogadása esetén. A hangulatkeltésnek meglett a hatása, számos román képviselő és szenátor úgy nyilatkozott: nem hajlandó olyasmihez adni a szavazatát, „ami veszélyeztethetné az országát és a népét”. A legindulatosabbnak Traian Basescu volt jobbközép államfő bizonyult. Az ellenzéki szenátor azzal vádolta meg a hatalom képviselőit, hogy eladják Románia történelmét az RMDSZ szavazataiért cserébe, és elfelejtik, hogy „a magyar grófok seregei erdélyi románok tízezreit ölték meg a 19. században”.

A nacionalista felhangok közepette a román balliberálisok visszakoztak, és már bojkottálták a törvényhozás szakbizottsági üléseit. Ennek nyomán az RMDSZ vezetősége kedden úgy döntött, hogy nem vesz részt a Grindeanu-kormány megbuktatását célzó bizalmatlansági indítvány szerdai parlamenti vitáján. Kelemen Hunor szövetségi elnök a „szolgálatos nacionalistákat” okolta, amiért félbeszakadtak az egyeztetések a román pártokkal, a politikus szerint a történtek ellenére érvényben marad az RMDSZ és a balliberális koalíció által a decemberi választások után kötött parlamenti együttműködési megállapodás.

Cristian Pirvulescu politikai elemző szerint ha a koalíción kívüli parlamenti pártok szerdán tartózkodnak, megtörténhet, hogy állva marad a fél éve hivatalába lépett Grindeanu-kabinet, és reális parlamenti támogatottság nélkül folytathatja. A bukaresti politológus lapunknak azzal magyarázta Liviu Dragnea PSD-elnök és az átmeneti megoldásnak szánt kormányfő „összefejelését”, hogy Grindeanu élni kezdett miniszterelnöki hatáskörével. Szerinte Dragnea stratégiájába tartozik a Klaus Johannis jobbközép államfővel való konfrontálódás is. Az elemző úgy véli, Orbán Viktor abban érdekelt, hogy Románia csatlakozzon az illiberális államok táborához, ha pedig a magyar kormányfő képes befolyásolni az RMDSZ-t, akkor az alakulat a számos téren illiberális nézeteket valló Dragneát fogja támogatni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.