Londoni merénylet: elengedték az őrizeteseket

Jelenleg is dolgoznak a halálos áldozatok azonosításán. Az egyik elkövetőt ismerte a brit rendőrség.

MN
2017. 06. 06. 4:10
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Scotland Yard hétfő éjjeli bejelentése szerint tizenkét emberről – hét nőről és öt férfiról – van szó, a legfiatalabb 19, a legidősebb pedig 60 éves. A rendőrség egyéb részletet nem közölt velük kapcsolatban – írja az MTI.

A közleményben szerepel ugyanakkor, hogy a rendőrség a családtagok bevonásával jelenleg is dolgozik a szombat esti merénylet halálos áldozatainak azonosításán.

Nem sokkal korábban a Scotland Yard közzétette a merénylet három elkövetője közül kettőnek a nevét.

A londoni rendőrség terrorizmusellenes parancsnokságának közleménye szerint a merényletet harmadik, egyelőre meg nem nevezett társával együtt Khuram Shazad Butt és Rachid Redouane hajtotta végre. A Scotland Yard ismertetése szerint mindketten a kelet-londoni Barking városrészben éltek.

A 27 éves Khuram Shazad Butt pakisztáni születésű brit állampolgár volt, a 30 éves Rachid Redouane pedig „marokkóinak és líbiainak vallotta magát” – állt a rendőrségi tájékoztatásban. A harmadik merénylő azonosítása még folyamatban van.

A három terrorista szombat késő este egy bérelt, fehér Renault furgonnal felhajtott a London híd járdájára, ahol gyalogosokat gázolt el, majd a közeli piac, a Borough Market környékén sok embert megkéselt. A támadásban 7 ember meghalt, 48 megsérült, 18 sérült állapota válságos.

A kiérkező fegyveres rendőri egység mindhármukat az első bejelentéstől számított nyolc percen belül agyonlőtte. A nyolcfős terrorellenes osztag összesen ötven lövést adott le az akcióban.

A Scotland Yard hétfő esti tájékoztatása szerint Khuram Shazad Buttot ismerte a rendőrség és az elhárítás (MI5), de olyan hírszerzési adat nem volt róla, amely arra vallott volna, hogy a szombat esti terrorcselekmény elkövetésére készül.

A másik megnevezett férfit, Rachid Redouane-t a hatóságok a merénylet előtt nem ismerték. Ő a jelek szerint egy másik identitást is használt, Rachid Elkhdar néven öt évvel fiatalabbnak adta ki magát. 

A közlemény hangsúlyozta, hogy az MI5 és a rendőrség jelenleg ötszáz aktív terrorellenes nyomozást folytat, és háromezer olyan embert figyel, aki valamilyen okból a terrorellenes hatóságok érdeklődésére tarthat számot.

A rendőrség közölte azt is, hogy a biztonsági és hírszerző szolgálatok 2013 óta tizennyolc, a március 22-én Londonban elkövetett – a szombat estihez hasonló jellegű – gázolásos és késeléses merénylet óta öt terrortámadási tervet hiúsítottak meg.

Khuram Shazad Butt tavaly feltűnt a Channel 4 brit tévétársaság egyik dokumentumfilmjében, amely olyan iszlám szélsőségesekről szólt, akik kapcsolatban álltak az egyik leghírhedtebb, tavaly bebörtönzött radikális iszlám hitszónokkal, Anjem Choudaryval.

Choudaryt szeptemberben öt és fél év börtönbüntetésre ítélte a londoni központi büntetőbíróság azzal a váddal, hogy a hitszónok az Iszlám Állam támogatására buzdította híveit, és nyilvánosan hűségesküt tett a terrorszervezetnek. Korábban az egyik legszélsőségesebb nagy-britanniai iszlám csoport, a brit hatóságok által 2010-ben törvényen kívül helyezett Al-Muhajiroun élén állt.

A The Guardian beszámolója szerint Mark Rowley, a Scotland Yard terrorelhárítási ügyosztályának parancsnoka azt mondta, hogy a támadások megszüntetése érdekében radikális változtatásokra van szükség, ezek egyebek mellett a rendőrséget, az MI5-ot, a technológiai vállalatokat és a jogszabályokat érinthetik. 

Londonban hétfő este több ezer ember gyűlt össze a szombat esti, hét ember életét követelő gázolásos és késeléses merénylet helyszínénél, a London híd mellett, hogy emlékezzen. Theresa May kormányfő még erőteljesebb fellépést ígért a terroristák ellen. „Nagy-Britannia eddig túl szolidáris volt a szélsőségességgel szemben” – mondta egy hétvégi kampányrendezvényen. Az akcióterv része, hogy felszámolják a szélsőségesek netes gyülekezőhelyeit, és felül fogják vizsgálni a brit terrorellenes stratégiát is. Az elképzelés máris széthúzást szült, Mohammed Kozbar, az észak-londoni Finsbury Parkban található mecset vezetője szerint a tervezett lépések azért aggasztók, mert nemcsak terroristákat, hanem jogszabálytisztelő állampolgárokat is érintenek. A hirtelen megint az érdeklődés középpontjába került muszlim szervezetek és vallási közösségek nem győznek elhatárolódni a tömeggyilkosságtól, de például a kelet-londoni mecset vezetője elismerte, hogy bár a szélsőségesek nem léphetnek be az ima helyszínére, ők attól még a hívőket vegzálják, befolyásolják.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.