Londoni merénylet: újabb három embert vettek őrizetbe

Közülük két férfit terrorcselekmények előkészítésének gyanújával állítottak elő.

MTI
2017. 06. 08. 8:45
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A terrorelhárítás tisztjei két férfit a kelet-londoni Ilford utcában fogtak el, harmadik társukat pedig egy közeli házban vették őrizetbe szerda éjjel – írta közleményében a rendőrség.

A 27 és a 29 éves férfit terrorcselekmények előkészítésének gyanújával állították elő, míg a harmadikat kábítószerrel való visszaélés miatt fogták el.

Három iszlamista nyolc embert meggyilkolt, ötvenet pedig megsebesített szombat este a London hídon, ahol járművükkel a tömegbe hajtottak. A késsel felszerelkezett szélsőségesek ezt követően közeli bárokat és éttermeket vettek célba, ahol több embert megtámadtak.

A támadásról készül felvételeket az interneten és a brit médiában is közzétették. Ezeken a támadók, Khuram Butt, Rachid Redouane és Youssef Zaghba éppen bekerítik egyik áldozatukat, majd dühödt késelésbe kezdenek. A videón látható, ahogy a helyszínre éppen kiérkező rendőrség tüzet nyit a szélsőségesekre. A támadók életüket vesztették a golyózáporban.

A Times című konzervatív brit napilap bejelentette, hogy birtokába került egy felvétel, amelyen a férfiak öt nappal a merénylet előtt az Ummah fitneszközpont előtt nevetgélnek és viccelődnek. Butt rendszeres látogatója volt a kelet-londoni edzőteremnek. A szélsőséges hitszónokokkal jó kapcsolatot ápoló férfi egy dokumentumfilmben is szerepelt, amely a Dzsihadista a szomszédban címet viselte. Butt ismert volt a brit hatóságok előtt, amelyeket sokan azzal vádolnak, hogy megakadályozhatták volna a támadást.

A másik támadót, az olasz–marokkói állampolgárságú Zaghbát is fenyegetésként azonosították, miután 2016-ban feltartóztatták a bolognai repülőtéren, ahonnan Szíriába próbált jutni. Bár a férfi ellen nem emeltek vádat, a helyi rendőrség megfigyelte, és átadta információit a brit hatóságoknak, miután Zaghba Londonba költözött.

A brit rendőrség több mint egy tucat embert vett őrizetbe a londoni merényletek nyomán, de többségüket vádemelés nélkül elengedte.

Eközben egy másik nyomozásban három férfit állítottak elő Kelet-Londonban csütörtökön terrorcselekmények előkészítésének gyanújával.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.