Londoni tűzvész: May szerint nem volt elég a támogatás

Szükség esetén további pénzügyi segítségre tett ígéretet a brit miniszterelnök.

Marosi Adrienn
2017. 06. 18. 8:05
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Theresa May brit miniszterelnök szombaton a londoni tűzvésszel kapcsolatban azt mondta, „nem volt elég” az a támogatás, amennyit a segítségre szoruló családoknak nyújtottak. Egyben ígéretet tett arra, hogy a károsultak három héten belül lakáshoz jutnak, és jóval jelentősebb segítséget kapnak – írja a Guardian.

A kormányfő azután adta ki nyilatkozatát, hogy a katasztrófa érintettjeivel, valamint önkéntesekkel találkozott. Korábban ötmillió fontot (1,76 milliárd forintot) ígért, és most közölte, hogy ha további pénzügyi segítségre lesz szükség, azt is állni fogják.

Kitért arra is: az érintettek aggodalmukat fejezték ki azzal kapcsolatban, hogy „nem fogják meghallani a hangjukat”, és nem kapnak választ a tragédiával kapcsolatos kérdéseikre. Ezért nyilvános meghallgatást rendelt el, a katasztrófával kapcsolatos vizsgálat nyílt lesz és átlátható, a kormány pedig teljes mértékben együtt fog működni.

„Elképzelhetetlen tragédia” volt mindez a közösség számára. A kormány „mindent megtesz azért, hogy segítse az érintetteket, igazságot szolgáltasson, és biztonságot nyújtson az embereknek” – jelentette ki.

Mint megírtuk, néhány nap alatt az Egyesült Királyságban politikai válsággá terebélyesedett a londoni Grenfell Towerben pusztító tűzvész tragédiája. Theresa Mayt számos bírálat érte azért, ahogy a kiégett toronyház katasztrófájára reagált. Például sokáig nem találkozott a károsultakkal, amit minisztere biztonsági okokkal magyarázott, ám eközben II. Erzsébet királynő és Vilmos herceg is a helyszínre sietett.

Bírálói emellett a kormányfő szemére vetik, hogy késlekedve reagált a katasztrófára, a Grenfell Towernél tett csütörtöki látogatása során nem beszélt az életben maradt lakókkal, hogy az épület nem volt biztonságos, és az illetékesek nem tájékoztatták megfelelően azokat, akik elvesztették szeretteiket és otthonukat, és nem nyújtottak nekik kellően gyors támogatást.

May pénteken a Grenfell Tower volt lakóival tartott találkozója után erős rendőrségi biztosítás mellett, sietve távozott a helyszínről, miközben tüntettek ellene, és azt kiáltották felé, hogy „Szégyelld magad!”. Péntek délután tüntetők hatoltak be a londoni Kensington és Chelsea kerület tanácsának épületébe, tiltakozva amiatt, hogy a tűzvész károsultjai nem kaptak biztosítékokat lakhatásuk megoldására.

A brit rendőrség szombaton közölte, hogy jelenleg 58-ra teszi azoknak az embereknek a számát, akik odaveszhettek a tűzben, ám ez az adat még változhat.

Nagy-Britanniában négyezer hasonló toronyház épült az 1960–70-es években.

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.