Megszavazta a melegházasságot a Bundestag

A német képviselők egyértelmű többsége voksolt a bevezetés mellett. Merkel arra buzdította a CDU politikusait, hogy „kövessék lelkiismeretüket”.

MN
2017. 06. 30. 8:21
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A német képviselők egyértelmű többsége voksolt a melegházasság bevezetése mellett pénteken – írja a BBC. Norbert Lammert, a Bundestag elnöke közölte, 393 igen szavazattal, 226 nem szavazat és 4 tartózkodás mellett fogadták el a módosítást.

A javaslat a polgári törvénykönyv házasságról szóló paragrafusának kiegészítését irányozta elő azzal, hogy azonos nemű párok is házasságra léphessenek, és gyermeket is örökbe fogadhassanak. Merkel a szavazás előtt a CDU képviselőit arra szólította fel, hogy „kövessék lelkiismeretüket”. 

Előzőleg a CDU/CSU koalíciós társa, a szociáldemokrata párt (SPD) kezdeményezte, hogy a Bundestag a héten szavazzon a melegházasság bevezetéséről. Arra hivatkoztak, hogy a szaván fogják a kancellárt, aki hétfőn jelezte, hogy már nem utasítja el a házasság intézményének megnyitását az azonos nemű párok előtt. A CDU/CSU ellenezte, hogy tárgyaljanak és szavazzanak a kérdésről, de az SPD az ellenzéki pártokkal összefogva megváltoztatta a Bundestag napirendjét.

A képviselőket arra kérték, hogy minél nagyobb számban vegyenek részt a szavazáson, és aki elutasítja a melegházasságot, tartsa tiszteletben azok véleményét, akik egyetértenek az azonos nemű pártok teljes egyenjogúsításával.

A polgári törvénykönyv házasságról szóló paragrafusának módosítását végül a CDU/CSU legkevesebb 70 képviselője is támogatta, miután Angela Merkel felmentette a frakciófegyelem alól a képviselőket.

Merkel a szavazás után közölte, hogy nemmel szavazott, mert számára a házasság egy férfi és egy nő kapcsolatát jelenti.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.