Moszkva vitatja az áprilisi szíriai vegyi támadásról szóló jelentést

Az oroszok szerint „felettébb kétséges” adatokon alapul a szíriai város elleni támadásról szóló jelentés.

MTI
2017. 06. 30. 17:40
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Felettébb kétséges adatokon alapul a Vegyifegyver-tilalmi Szervezet (OPCW) jelentése, amely szerint szaringázt vagy ahhoz hasonló anyagot vetettek be a Hán Sejkún szíriai város ellen április 4-én elkövetett vegyifegyver-támadás során – állapította meg pénteki közleményében az orosz külügyminisztérium.

Az OPCW nem nyilvános nyomozati jelentésének – melyet a Reuters megszerzett – fő megállapítása az, hogy a támadásnál szarint használtak. A jelentés a felelősség megállapítására nem tér ki, csak arra, hogy milyen vegyi anyagot használtak a támadásnál.

Az orosz külügyi tárca sajnálattal állapította meg, hogy a dokumentum következtetései továbbra is a szíriai ellenzéktől és egyéb „hírhedt civil szervezetektől” – ráadásul nem is a tragédia helyszínén, hanem valamely „szomszédos országban” – kapott, „felettébb kétséges” adatokon alapulnak. Ezért nem meglepő, hogy az OPCW különleges missziója által készített jelentés tartalma sok tekintetben „célzatos”, és olyan benyomást kelt, mintha politikai megrendelésre készítették volna – olvasható a közleményben.

A nyugati országok álláspontja szerint a szíriai rezsim április 4-én mérgesgáztámadást hajtott végre Hán Sejkúnban a polgári lakosság ellen, aminek következtében több mint 90-en meghaltak. Az Egyesült Államok a vélelmezett vegyifegyver-támadásra megtorlásul április 7-én 59 Tomahawk robotrepülőgépet indított el a szíriai Sarját légi bázis ellen, ahonnan a feltételezések szerint a rezsim gépei a támadásra indultak.

Orosz álláspont szerint viszont a támadást a szíriai ellenzék egyik milíciája hajtotta végre, amely – orosz tisztségviselők szerint – azt a látszatot keltette, hogy a támadást a szíriai kormányerők követték el. Alekszandr Lavrentyev, az orosz elnök szíriai különmegbízottja szerint Moszkvának cáfolhatatlan bizonyítékai vannak arra vonatkozóan, hogy az április 4-i Hán Sejkún-i vegyifegyver-támadás provokáció volt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.