Nem létesíthetnek támaszpontot Szaúd-Arábiában a törökök

A közel-keleti monarchia nemet mondott Ankara ajánlatára.

MTI
2017. 06. 17. 15:02
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A bejelentés előzménye, hogy Recep Tayyip Erdogan török elnök interjút adott a portugál RTP televíziónak, amelyben felajánlotta Szalmán bin Abdel-Azíz szaúdi királynak, hogy országa katonai támaszpontot létesítene a sivatagi királyságban.

„A királyság nem engedheti meg Törökországnak katonai támaszpontok létesítését a területén. A királyságnak nincs erre szüksége. Fegyveres erői és katonai képességei a legjobb színvonalon vannak” – idézte a szaúdi hírügynökség a meg nem nevezett forrást.

Törökország szilárdan támogatja szövetségesét, Katart abban a diplomáciai viszályban, amely az utóbbi, illetve Szaúd-Arábia és több más arab ország között robbant ki az elmúlt hetekben.

Szaúd-Arábia, Egyiptom, az Egyesült Arab Emírségek, valamint Bahrein, Líbia, Jemen, Mauritánia, Mauritius és a Maldív-szigetek a múlt hét elején jelentették be, hogy megszakítják diplomáciai kapcsolataikat Katarral, azt állítva, hogy annak vezetése terroristákat támogat, együttműködik Iránnal, és beavatkozik a belügyeikbe. Doha tagadja a vádakat.

Ankara és Doha 2014 decemberében széles körű védelmi megállapodást kötött. A török parlament a múlt héten törvényerőre emelte az egyezménynek azt a pontját, amelynek értelmében Törökország támaszpontot alakít ki, és több ezer katonát állomásoztat Katarban.

Törökország ezenfelül a múlt hét óta napi három alkalommal légi úton élelmiszer-szállítmányokat küld az öböl menti diplomáciai viszály miatt kereskedelmi blokád alá vett arab országba.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.