Otthagyta a Szocialista Pártot Manuel Valls

„Politikai életem egy része véget ér” – mondta a volt francia miniszterelnök.

MTI
2017. 06. 27. 8:25
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Politikai életem egy része véget ér. Elhagyom a Szocialista Pártot, vagy a Szocialista Párt hagy el engem” – mondta a volt kormányfő az RTL rádióban.

Az 54 éves Manuel Valls Barcelonában született, gyerekként érkezett a családjával Franciaországba, és 17 éves kora óta a szocialisták soraiban politizált, felnőttként kapta meg a francia állampolgárságot.

A tabudöntögetőnek számító és tekintélyelvű személyiségéről ismert baloldali politikus 2014 és 2016 között volt Francois Hollande államfő kormányának miniszterelnöke. Már ezen időszak alatt is heves vitákban állt saját pártjával, amelynek balszárnya a nemzetgyűlésben megakadályozta a liberális gazdasági reformintézkedések beindítását, és túlságosan rendpártinak tartotta a miniszterelnököt.

Manuel Valls januárban elindult a baloldal államfőjelölt-állító választásán, ahol alulmaradt Benoit Hamonnal szemben, majd a kampányban Emmanuel Macront támogatta. A júniusi nemzetgyűlési választásokon Valls az „elnöki többségért kampányolt”, s Párizshoz közeli választókörzetében, Evry városában, ahol korábban polgármester is volt, újraválasztották képviselőnek.

A nemzetgyűlésben a volt miniszterelnök egyelőre a kormánytöbbséget támogató független képviselő lesz, de nem kizárt, hogy saját balközép frakciót alakít vagy pedig csatlakozik az elnöki mozgalom, a Lendületben a Köztársaság (LREM) jelenleg 308 fős csoportjához.

Az új nemzetgyűlés, amelyben az LREM abszolút többséggel rendelkezik, délután tartja meg alakuló ülését.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.