Pakisztáni diplomaták tűntek el Afganisztánban

Dzsalálábád konzulátusának munkatársairól péntek óta semmit nem tudnak.

MTI
2017. 06. 18. 7:46
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kelet-afganisztáni Dzsalálábád konzulátusának munkatársairól péntek óta semmit nem tudnak a pakisztáni hatóságok.

„Pakisztán arra kérte az afgán kormányt, hogy tegyen meg mindent tisztségviselőink mielőbbi felkutatásáért, és vonja felelősségre ennek a szörnyű bűncselekménynek az elkövetőit” – írta közleményében a külügyi tárca. Iszlámábád úgy tudja, hogy három afgán nyomozócsoport foglalkozik az üggyel.

A pakisztáni külügy nem nevezte meg, hogy szerinte ki állhat az eltűnések mögött, de a múltban több afganisztáni iszlamista csoport is célba vett már diplomatákat. A tálibok és az Iszlám Állam nevű terrorszervezet helyi ága is befolyással bírnak a térségben. Dzsalálábád Nangarhar tartomány székvárosa, kereskedelmi központ, amely 70 kilométerre található a pakisztáni határtól.

Iszlámábád és Kabul között feszült a viszony a tálibok miatt. Afganisztán azzal vádolja Pakisztánt, hogy menedéket nyújt területén az afgán tálibok vezetőinek, és titkon támogatja a szélsőséges csoportot. Eközben Iszlámábád azt rója fel Kabulnak, hogy nem tesz meg minden tőle telhetőt az Afganisztánba menekült pakisztáni tálibok féken tartásáért, akik időnként átcsapnak a határon.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.