Parlament elé terjesztették a bizalmatlansági indítványt

Jövő szerdán eldőlhet a román miniszterelnök sorsa.

MTI
2017. 06. 18. 14:02
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Rendkívüli ülést tartott ma a bukaresti parlament, a szociálliberális kormánykoalíció előterjesztette a Grindeanu-kabinet leváltására irányuló bizalmatlansági indítványát. A kormánytöbbség azért kezdeményezett parlamenti szavazást az általa hatalomra juttatott kormányfő ellen, mert nem volt hajlandó lemondani, miután a kormányprogram végrehajtásának késésére hivatkozva megvonták tőle a politikai támogatást. Az alkotmány szerint három napnak kell eltelnie a bizalmatlansági indítvány parlamenti ismertetése és megszavazása között. A „Romániát nem lehet kisajátítani, megvédjük a demokráciát, a románok szavazatát\" című előterjesztésről és a Grindeanu-kabinet sorsáról szerdán szavaznak a bukaresti parlamentben.

Úgy tűnik, hogy megfogadták a honatyák Klaus Iohannis államfő szavait, aki szombaton arra szólította fel a kormányzó Szociáldemokrata Pártot (PSD), hogy minél előbb tegyen pontot a politikai válság végére. – Erre volt a legkevésbé szükségünk. Minden kommunikációs csatornán arra kértem a PSD-t, hogy sürgősen zárja le ezt a válságot. Nyitottságot tapasztaltam a világban, láthatták, az Egyesült Államokban nagyon jól fogadtak, nyitottak velünk szemben Európában, már csak egy stabil kormányra van szükségünk – közölte Klaus Iohannis. A Nagyszebenben tartózkodó államfő arra az újságírói kérdésre, hogy miképp kellene kilábalnia a kormánypártnak a válságból, azt mondta, nem akarja a szociáldemokratákat leckéztetni, az ő dolguk, hogyan járnak el. – A PSD nagy párt, és remélem, hogy nagyon gyorsan meg tudja oldani a problémáit – tette hozzá.

Romániában azt követően alakult ki kormányválság, hogy a koalíciós pártok a kormányprogram végrehajtásának késedelmére hivatkozva szerdán megvonták bizalmukat Sorin Grindeanu kabinetjétől, a bűnbak szerepet elutasító miniszterelnök azonban nem hajlandó lemondani. A szociálliberális koalíció ezért készül jövő hét szerdán megszavazni a bizalmatlansági indítványt a parlamentben, lényegében saját volt kormánya ellen, hogy eltávolítsa Grindeanut a miniszterelnöki tisztségből.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.