Rajtunk keresztül kapna amerikai gázt Európa?

Az amerikaiak az LNG-vel szeretnék megtörni az orosz gáz uralmát a térségben.

Kuthi Áron
2017. 06. 29. 16:40
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kizárólag a kereskedelem felől közelítette meg a magyar–amerikai kapcsolatokat a kijelölt amerikai nagykövet, Szabó László egy budapesti rendezvényen, ahol beajánlotta az amerikaiaknak a horvátok még készen sem lévő LNG-terminálját a jövőbeli gázszállításukhoz – számolt be a 444.hu. Az Amerikai Kereskedelmi Kamara fórumán mindkét fél kerülte a két ország viszonyát terhelő témákat, így a felsőoktatási törvény CEU-t hátrányosan érintő rendelkezését vagy a most elfogadott, nagy felháborodást kiváltó civiltörvényt. A két ügyben lényegében befagytak az álláspontok, bár néhány napja elindultak a tárgyalások a CEU státusa rendezéséért New York állammal. 

Érdekes helyzet állt elő, jelenleg egyik országnak sincs nagykövete a másik országban. De legalább magyar oldalról ez hamarosan megoldódik – szúrt oda finoman az amerikai félnek Szabó László, utalva közelgő kinevezésére. Az utána felszólaló David Kostelacnik ideiglenes ügyvivő nem ígérte meg, hogy jön majd helyette egy igazi nagykövet, inkább arról beszélt, hogy jól együtt dolgoznak majd a közös célokért Szabóval.  

Az említett cseppfolyósított gázt (LNG) fogadni és tárolni képes terminál Krk szigetén valósulna meg, az ide érkező amerikai gáz innen indulhatna az európai piacok meghódítására, így például Magyarországra is. Így az orosz gáz kemény versenyhelyzetbe kerülne az amerikai jelenlét miatt. Ha csak ez összejön a következő négy évben, akkor már elégedett leszek – idézte a hírportál a leendő washingtoni nagykövetet. 

Az amerikai gáz egyébként már itt van, ha nem is dél felől közelít. A lengyelek most június elején fogadták az első amerikai LNG-szállítmányt a Balti-tenger felől, a lengyel–német határnál épült gázfogadó terminálban. Litvánia is igyekszik LNG-téren lépést tartani, ők három éve egy hajó gyomrába építettek egy cseppfolyós halmazállapotból légnemű energiahordozót előállító üzemet. 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.