Rendőrök védték a feldühödött tömegtől a londoni furgonos támadót

A 48 éves férfit a járókelők teperték le, és a jelek szerint nem sokon múlott, hogy agyonverjék.

MN
2017. 06. 19. 11:31
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A brit lapok által közölt amatőr felvételek tanúsága szerint lincshangulat alakult ki hétfőre virradóan Londonban, a Finsbury Park melletti mecset közelében, ahol egy férfi furgonnal hajtott az ima után a mecsetből kilépők közé. Az egy halálos áldozatot és tíz sérültet követelő támadás után a negyvennyolc éves támadót a járókelők teperték le, és a jelek szerint nem sokon múlott, hogy agyonverjék.

A mobiltelefonnal készült, rövid felvételeken az látszik, hogy rendőrök védik a gyanúsítottat a feldühödött tömegtől. Az emberek folyamatosan kiabáltak, és próbáltak hozzáférni a gyanúsítotthoz, aki meglehetősen ziláltan nézett ki. Egy másik felvételről kiderül, hogy a mecset imámja, Mohammed Mahmoud állította le a lincselőket, majd a kiérkező rendőröknek sikerült betuszkolniuk a megbilincselt férfit a kisbuszba.

A jelek szerint a sofőr célzottan muszlimok elleni támadást tervezett, a fehér furgon a mecset közelében várt, majd távozó hívők közé csapódott, akik épp a ramadánt záró közös imáról indultak haza. A merénylet bosszú lehetett a szélsőséges dzsihadisták hasonló módszerrel elkövetett korábbi támadásai miatt.

A BBC megszólaltatta azt a férfit is, aki saját bevallása szerint megfékezte a furgonos gázolót. „A fickó kiugrott a kocsiból, és próbált elfutni, közben azt kiabálta, hogy muszlimokat akar ölni. Gyomrom vágtam, aztán néhány férfival együtt levittük a földre, és lent tartottuk, amíg odaértek a rendőrök” – mondta Abdul Rahman.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.