Rossz hír az Iszlám Államnak: likvidálták a terrorkalifátus egyik sajtófőnökét

Dzsavad Hán Afganisztánban lelte halálát egy amerikai légicsapásban.

MN
2017. 06. 17. 17:58
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az amerikai haderő pénteki közlése szerint június elején bombatámadásban életét vesztette Dzsavad Hán, a terrorkalifátus médiaigazgatója.

Az Iszlám Állam (IÁ) sajtósát június 3-án sikerült likvidálni Achin kerületben egy bombatámadás során, amely eredetileg azt célozta, hogy elvágják a terrorszervezet kommunikációját és kapcsolatát Szíriával – idézi a Szabad Európa Rádió híradása John Nicholsont, az Afganisztánban szolgáló amerikai erők parancsnokát.

Nicholson hozzátette: Dzsavad Hán halála meg fogja zavarni az IÁ hálózatát, gyengíti a toborzási folyamatot, és meggátolja majd a terrorszervezetet abban, hogy nemzetközi műveleteket hajtson végre.

Ismeretes, az Iszlám Állam kiterjedt hírközlési tevékenységet folytat az interneten a közösségi médiában, nemzetközi propagandacélokra pedig még igényes kivitelű, angol nyelvű magazint is előállít. Propagandája részeként felvételeket, képeket tesz közzé brutális akcióiról, kivégzésekről és az általa elkövetett merényletekről is.

Pénteken látott napvilágot az a hír is, hogy az orosz légierő csapásával május végén a szíriai Rakka déli elővárosában valószínűleg megölték Ibrahim Abu-Bakr al-Bagdadit, az Iszlám Állam terrorszervezet vezérét. Az információ egyelőre nem tekinthető hivatalosnak, azt még ellenőriznie kell az orosz hadvezetésnek.

Al-Bagdadi halálát pár nappal korábban a szíriai állami televízió is hírül adta. Sokan egyelőre kétkednek az információ hitelességében.

Nincsenek jó helyzetben az IÁ szíriai harcosai sem. Az orosz fegyveres erők június 6-án és 8-án légicsapást mértek az Iszlám Állam szíriai objektumaira, és megölték a terrorszervezet két parancsnokát és 180 harcosát, akik megpróbáltak behatolni a kelet-szíriai Deir-ez-Zór városának kormánycsapatok által ellenőrzött részébe – közölte szombaton az orosz védelmi minisztérium. A közlemény szerint a légicsapásokban megölt két parancsnok neve Abu Omar al-Beldzsiki és Abu Jasszin al-Maszri.

Hisám al-Hásimi Bagdadban élő szakértő, aki több közel-keleti kormány tanácsadója az Iszlám Állam ügyeiben, kétségét fejezte ki a szombati moszkvai bejelentés hitelességével kapcsolatban. Szerinte Abu Jasszin al-Maszri azonos Abu al-Hadzs al-Maszrival, akiről az oroszok pénteken azt közölték, hogy májusban Rakka mellett megölték. A másik, állítólag likvidált IÁ-parancsnokról, al-Beldzsikiről pedig a szakértő azt mondta, nem valószínű, hogy a támadás idején Szíriában lett volna.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.