Sok halálos áldozata van a portugáliai erdőtűznek

Legalább hatvankét ember vesztette életét, több mint ötvenen pedig megsérültek.

MN
2017. 06. 18. 9:21
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jorge Gomes, a portugál belügyminisztérium illetékese az RTP potugál köztelevíziónak úgy nyilatkozott, hogy a tűz áldozatainak száma elérte a hatvanat, ketten pedig a tűz okozta közlekedési balesetben haltak meg.

A tűz a Lisszabontól kétszáz kilométerre északkeletre fekvő Pedrógao Grande település közelében, az autóúton lepte meg az áldozatok egy részét. Voltak, akik füstmérgezés miatt haltak meg, mások pedig bennégtek a kocsijukban, amikor a lángok csapdájába estek, vagy később, a kórházban haltak bele a sérüléseikbe. Több sérült állapota súlyos – írja az MTI.

Marcelo Rebelo de Sousa államfő és a António Costa miniszterelnök szombat este a helyszínre utazott. 

A számos falut fenyegető tüzet a rendőrség szerint egy villám okozhatta, amely belecsapott egy fába. A lángok nagy erővel és „megmagyarázhatatlan” sebességgel terjedtek – mondta a belügyminisztérium szóvivője.

„Ez volt az elmúlt évek legnagyobb tragédiája az erdőtüzek tekintetében” – jelentette ki a miniszterelnök. Hozzátette, hogy a halálos áldozatok száma tovább emelkedhet – írja a BBC. Nyolc tűzoltó súlyosan megsérült.

A lángok megfékezésén dolgozó 700 tűzoltó mellett 360 katonát is az érintett területre vezényelnek, a munkához két repülőgép is csatlakozott. Biztonsági okok miatt több országutat lezártak. Portugáliában szombaton a 40 Celsius-fokot is meghaladta a hőmérséklet.

Televíziós felvételek szerint egészségügyi sátrakban több száz helyi lakost kezeltek füstmérgezéssel. Számos otthontalanná vált embert szállítottak át ideiglenes szállókra.

Hrisztosz Sztilianidesz humanitárius segítségnyújtásért és válságkezelésért felelős uniós biztos együttérzését fejezte ki, és jelezte: „az Európai Unió maximálisan kész segíteni”. Portugália kérésére Spanyolország és Franciaország is több repülőgépet küld a térségbe, hogy segítsenek megfékezni a továbbra is tomboló tüzet.

A portugál kormány háromnapos nemzeti gyászt hirdetett.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) megdöbbenéssel értesült a Portugáliában tomboló erdőtüzekről, magyar áldozatról jelenleg nincs tudomása. A tárca MTI-hez vasárnap eljuttatott közleményében az áll: a lisszaboni magyar nagykövetség folyamatosan kapcsolatban áll az ottani hatóságokkal. A KKM őszinte részvétét fejezte ki az elhunytak hozzátartozóinak a sérülteknek mielőbbi gyógyulást kívánva.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.