Teljesen bekamerázza Ciszjordániát az izraeli hadsereg

A zsidó telepeket tartják szemmel az álcázott, titkos térfigyelő kamerákkal. Sok a „magányos farkas” támadó.

MN
2017. 06. 19. 9:56
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az izraeli hadsereg újabb térfigyelő kamerákat helyez el a ciszjordániai utakon és kereszteződésekben, valamint növeli a videofelvételeket rögzítő drónok, a katonák sisakjain és a katonai járműveken elhelyezett kamerák számát – írja az MTI a Háárec című izraeli napilap beszámolója alapján.

A tudósítás szerint a katonai hatóságok elsősorban a ciszjordániai zsidó telepek környezetében kísérik majd állandó figyelemmel kamerákkal és egyéb eszközök segítségével a történéseket. Eddig több mint 1700 térfigyelő kamerát helyeztek el. Számukat növelve a katonai hatóságok abban bíznak, hogy az eszközök előre figyelmeztetnek majd a készülő merényletekre, információt gyűjtenek, és el is rettentenek a támadásoktól.

Idén áprilisig, a kamerák kihelyezése óta eltelt kevesebb mint egy év alatt a felvételek segítségével 2200 palesztint azonosítottak, akik közül 400-at elő is állítottak. Egy részüket Izraelben bírósági eljárás nélküli, úgynevezett adminisztratív elzárásra ítélték, a többiek nevét pedig átadták a Palesztin Hatóság biztonsági szerveinek, amelyek figyelmeztetésben részesítették őket.

A lap szerint a 2000 után kezdődött második intifáda – palesztin felkelés – óta jelentősen javult a Sin Bet izraeli belbiztonsági szolgálat és a katonai hírszerzés lehallgató képessége, és ez is hozzájárult a Hamász, az Iszlám Dzsihád és a Fatah merényleteinek megelőzéséhez.

Az újabb, a „magányos farkas merénylők” kora azonban új kihívást jelent, mert a palesztin támadók általában egyedül vagy kis, helyi csoportokban, felső utasítás és szervezés nélkül készülnek tettükre. Ezért a védelemben különösen fontosak lettek a vizuális felderítő eszközök, a kamerák.

A feltűnő helyen felszerelt és az álcázott, titkos térfigyelő kamerák kihelyezése nyomán már dokumentálták az utóbbi hónapokban végrehajtott legtöbb merényletet. A kamerák rögzítették az erőszakos tüntetéseken és az izraeli biztonságiak elleni kődobálásokban rendszeresen részt vevő palesztin fiatalokat is, akik az izraeli hatóságok szerint a későbbiekben sokszor merényletekre készülhetnek.

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.