Tömegbe hajtott egy furgon, halálos áldozat és sérültek Londonban

Imáról távozó muszlimok közé hajtott egy kisteherautó Londonban, egy ember életét vesztette.

MN
2017. 06. 19. 4:32
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tömegbe hajtott és legalább tíz embert megsebesített, egy embert pedig halálra gázolt egy furgonos támadó Észak-Londonban. A merénylet hétfőre virradó éjszaka (magyar idő szerint 01.20-kor) történt, a Finsbury park melletti mecset közelében, a Seven Sisters Road-on: a hatóságok egy 48 éves férfit letartóztattak – értesült a BBC.  A sofőrt a támadás után járókelők teperték földre, és visszatartották a rendőrök kiérkezéséig.

A jelek szerint a sofőr célzottan muszlimok elleni támadást tervezett, a fehér furgon a mecset közelében várt, majd távozó hívők közé csapódott, akik épp a ramadánt záró közös imáról indultak haza. A BBC megszólaltatta azt a férfit is, aki saját bevallása szerint megfékezte a furgonos gázolót: „A fickó kiugrott a kocsiból, és próbált elfutni, közben azt kiabálta, hogy muszlimokat akarok ölni. Gyomrom vágtam, aztán néhány férfivel együtt levittük a földre, és lent tartottuk, amíg nem jöttek a rendőrök” – mondta Abdul Rahman.

Az Evening Standard című londoni napilap ugyanakkor késelésről is írt: online kiadásának értesülése szerint a gázolás után a furgon vezetője, egy fehér férfi kiszállt a járműből és legalább egy embert megkéselt. A The Sun úgy tudja, hogy a támadásban tizenketten sérültek meg és valószínűleg ketten életüket vesztették.

A The Sunnak nyilatkozó szemtanúk közül egyesek azt mondták: úgy látták, hogy az őrizetbe vett férfi két társa elfutott a helyszínről. Egybehangzó médiaértesülések szerint a furgont egy walesi haszonjármű-kölcsönző cégtől bérelték – írja az MTI, hozzátéve, ezeket az értesüléseket a londoni rendőrség hétfő hajnalig nem erősítette meg, a nyomozás korai szakaszára hivatkozva  pedignem árulnak el újabb részleteket a támadásról.

A londoni rendőrség közölte, hogy az őrizetbe  vett embert is kórházba vitték, és amint onnan távozhat, vizsgálati fogságba kerül, később pedig megvizsgálják elmeállapotát.

A Scotland Yard beszámolója szerint a korábbi médiaértesülésekkel ellentétben nincs hír arról, hogy bárki késelésből eredő sérüléseket szenvedett volna. A rendőrség nem tud arról sem, hogy az elkövetőnek lettek volna társai, bár ezt még vizsgálják - hétfő délelőtt pedig már kizárták, hogy valóban késsel vagdalkozott volna a gázolás után.

A Brit Muszlim Tanács szerint a merénylet iszlamofóbia erőszakos megtestesülése, a szervezet pedig fokozott biztonsági ellenőrzést szorgalmazott a mecsetek környékén. A tanács főtitkára, Harun Khan közleményében hozzátette: a muszlim közösség az elmúlt hetekben, hónapokban számos, ugyancsak iszlámgyűlölettől vezérelt incidenst élt át, de a hétfői támadás volt a jelenség eddigi legerőszakosabb megnyilvánulása.

Az elkövetés módja alapján a tettes szemet-szemért alapon akarhatott bosszút állni, viszonzásként az elmúlt hetek, hónapok hasonló jellegű iszlamista támadásai miatt: március 22-én egy magányos támadó, az 52 éves Khalid Masood bérelt járművével nagy sebességgel a gyalogosok közé hajtott a londoni parlament mellett ívelő Westminster híd zsúfolt járdáján, ezután kiszállt, és megkéselte a parlament bejáratát őrző rendőrök egyikét. A merényletnek a meggyilkolt rendőrrel együtt öt halálos áldozata volt. A parlament fegyveres őrsége a támadót agyonlőtte.

Két hete szintén bérelt furgonnal hajtottak a tömegbe a London hídon és a Borough Marketen (piacon). A dzsihadista merénylők, az Iszlám Állam késekkel és húsvágó bárdokkal felfegyverkezett követői a gázolás után kiugrottak a furgonból, és több embert lemészároltak, mire a helyszínre érkező rendőrök ötven golyóval megfékezték őket. A támadásnak akkor hét halálos áldozata és negyvennyolc sérültje volt, életüket vesztették a merénylők is.

Ahogy a korábbi támadások esetén, Theresa May brit miniszterelnök most is közleményben jelezte, elítéli a rettenetes incidenst, és együtt érez a sérültekkel, azok hozzátartozóival. A kormányfő hozzátette: a történteket a brit kormány potenciális terrortámadásként kezeli. May hamarosan részt vesz a Cobra válságtanács témával kapcsolatos ülésén, írja honlapján a BBC. Amber Rudd brit belügyminiszter később egyértelművé tette, a rendőrség terrortámadásként kezeli a történteket.

Megszólalt Sadiq Khan, London muszlim főpolgármestere is, aki mindenkit nyugalomra kért. „A pontos részleteket még én sem ismerem, az nyilvánvaló, hogy ártatlan londoniakat ért támadás, akik közül többen imádkozva búcsúztatták Ramadán szent hónapját. Bár úgy tűnhet, hogy csak egy kisebbség volt a célpont, valójában éppúgy a közös értékeink követtek el merényletet, ahogy a manchesteri, Westminster- és London-hídi vérfürdő esetében: a kölcsönös toleranciát, tiszteletet és a szabadságunkat támadják” – fogalmazott Khan.

A helyszíni beszámolók szerint tucatnyi embert üthetett el a gázoló, szemtanúk látták, hogy valakin helyszíni újraélesztést végeznek, egy másik sebesült pedig komoly fejsérülést szenvedett, vérzését rögtönzött kötéssel próbálták elállítani.

A BBC megszólaltatott egy túlélőt is. „Még most is sokk hatása alatt vagyok. A kocsi egyszerűen közénk hajtott, Istennek hála, hogy félre tudtam ugrani. Fekvő embereket, sérülteket láttam mindenütt” – mondta a férfi.

A támadás után rendőr- és mentőautók tucatjai zárták le a Seven Sisters Roadot. A BBC arról ír, hogy a rendőrök is segítettek ellátni a sérülteket, volt akit szívmasszázzsal próbáltak életben tartani.

A merénylet hírére eddig a brit pártok, a Zöld Párt, és a Munkáspárt képviselői fejezték ki együttérzésüket. Bár egyértelműen emberéletet is követelő terrortámadásról van szó, információink szerint eddig egy külföldi államfő, miniszterelnök sem fejezte ki részvétét nyilvánosan az áldozatok felé.

Nem kaptunk közleményt, nyílt levelet ezzel kapcsolatban a magyar külügyminisztériumtól, és Áder János köztársasági elnöktől sem. A Fidesz délelőtt 11 előtt közleményben nyilvánított részvétet az áldozat hozzátartozóinak –  ugyanakkor nem mulasztották el, hogy az újabb londoni terrortámadás kapcsán is a magyar biztonságpolitikát dicsérjék.

„Bár az incidens körülményeit még vizsgálják, az újabb embertelen támadás ismét aláhúzza: a magyar kormány helyesen jár el, amikor első helyen kezeli a magyarok és Magyarország biztonságának megőrzését” - írta MTI-nek kiadott levelében a kormánypárt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.