Torinói pánik: terrorpszichózis vagy elégtelen készültségi fok?

A város még mindig sokkos állapotban van. A legtöbben a városvezetést hibáztatják a rossz szervezés miatt.

Favero-Fürjész Judit Éva
2017. 06. 06. 14:46
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Továbbra is sokkos állapotban van Torino, pár nappal azután, hogy pánikroham tört ki a San Carlo téren a Bajnokok Ligája döntője alatt. Szombat este 40 ezer szurkoló követte óriáskivetítőkön a meccset, amikor a Real Madrid harmadik gólja után, 22 óra 25 perckor többen kiabálni kezdtek hogy „merénylet, merénylet”, és a tömeg szó szerint egymást taposva menekülni kezdett. 20 perc teljes pánik következett, mire kiderült, hogy nincsen semmilyen támadás, csak egy rossz vicc volt.

A történtek nyomai a mai napig látszanak: véres falak, üvegmaradványok, elhagyott cipők, összesen 1527 sérült. A Molinette kórházban ügyeletesként dolgozó Laura elmondása szerint „olyan volt, mintha háborúban állnánk: tömegesen érkeztek emberek vérző sebekkel, egy éjszaka alatt több beteget láttam, mint 16 évnyi munka alatt”.

Az igazi probléma a nem megfelelő készültségi fok miatt alakult ki: több kritika érte a torinói városvezetést a szervezéssel kapcsolatban. Először is a San Carlo téren nem volt megoldva a biztonságos evakuálás lehetősége. Öt utcából kettő le volt zárva, hogy nehogy kamionok hajtsanak a tömegbe, ugyanakkor nem biztosítottak menekülési útvonalat. Semmilyen rendeletet nem hoztak, hogy tilos lenne üveges italokat behozni vagy árulni, amit ilyenkor szoktak. Maurizio így nyilatkozott: „A térre érve alig vizsgáltak át minket, sok utcai árus üveges sört árult, és minden bár nyitva volt.” Giulia visszafordult a térről: „Amikor nyolc óra körül kiértem, rögtön megcsapott a marihuána szaga, jó páran spicces állapotban voltak, a föld pedig tele volt üvegekkel, szeméttel. Még időben visszafordultam, a tér már akkor is veszélyes volt.”

A Juventus is a kritikák középpontjában van. Madridban ugyanezt az eseményt a klub stadionjában, a Santiago Bernabéuban rendezték meg, amely képes egy ilyen nagyságú tömeg biztos fogadására.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.