Újságírókkal vitatkozott Trump sajtófőnöke

A tudósítók tudni akarták, miért nem engedik be a terembe a televíziós kamerákat.

MTI
2017. 06. 27. 4:23
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szokásos napi sajtótájékoztatón a CNN hírtelevízió munkatársa, Jim Acosta félbeszakította a szóvivőt, és azt kérdezte tőle: miért nem engedik be a terembe a televíziós kamerákat. Egy múlt heti döntés szerint ugyanis a Fehér Házból kitiltották a kamerákat, és a televíziók napok óta csak hangban és állóképekkel közvetítettek a konferenciáról.

„Miért nem kapcsoltatja be a kamerákat” – vágott bele Spicer tájékoztatójába Acosta, majd egy újságírónő nehezményezte, hogy „drasztikus változások” történtek a Fehér Ház sajtótájékoztatóin, különösen az elnök május végén kezdődött külföldi útjai óta. Több más újságíró is magyarázatot követelt, Jim Acosta hangja azonban kivált a többieké közül.

„Ön az Egyesült Államok kormányának adófizetők által finanszírozott szóvivője. Tudna legalább magyarázatot adni arra, hogy a kamerákat miért kapcsoltatják ki?” – kérdezte.

Sean Spicer alig jutott szóhoz a zűrzavarban, majd közölte: továbbra is váltogatni fogják a módszereket, egyik nap lehet majd képben is közvetíteni a tájékoztatót, más napokon viszont nem. Donald Trump Narendra Modi indiai kormányfővel tartandó hétfői sajtótájékoztatójára utalva Spicer azt mondta: „szeretném, hogy az elnök hangja határozza meg a napot”.

Trump és Modi tájékoztatóján a Fehér Ház Rózsakertjében valóban ott lehettek a tv-kamerák is.

A szóvivő a hangzavarban hozzátette: „Csak az történik, amit már az első naptól kezdve mondtunk.”

Még a napi sajtóértekezlet előtt a fehér házi tudósítók szövetségének képviselői megbeszélést folytattak Spicer szóvivővel. A szervezet – aggodalmát kifejezve – felhívta a szóvivő figyelmét annak fontosságára, hogy a vezetőik felé megfogalmazott kérdések révén az amerikaiak megismerhessék a politikusok álláspontját.

Az amerikai sajtó egy részének kifejezetten rossz a viszonya Donald Trumppal, és az elnök a gyakori Twitter-bejegyzéseit éppen azzal magyarázza, szeretné elkerülni, hogy mondandója a sajtó közvetítésével jusson el a választókhoz.

Az AP amerikai hírügynökség szerint a Trump-kormány elsősorban a saját támogatói bázisát szeretné elérni a média felhasználásával, erről tanúskodik, hogy az elmúlt héten két interjút is adott a republikánusokhoz közel álló Fox News tv-csatorna „Fox and Friends” című reggeli műsorának.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.