A civiltörvény miatt is eljárást indíthat Brüsszel

A bizottság diszkriminatívnak tartja a külföldről finanszírozott szervezet címkét.

MN
2017. 07. 11. 16:23
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Európai Bizottság a civiltörvény ügyében is elindítja a kötelezettségszegési eljárást, a felsőoktatási törvény módosítása miatt kezdeményezett procedúrát pedig a második szakaszba lépteti csütörtökön – tudta meg a BruxInfo.

A lap szerint a bizottság csütörtökön a civiltörvény kapcsán egy hivatalos felszólító levelet küld, ezzel elindítja a procedúrát. Brüsszel a Velencei Bizottság hivatalos véleményére várt (ez június 20-án jött ki), és mostanra jutott arra a következtetésre, hogy indokolt lépni az ügyben, mert megítélése szerint uniós jogot sértő rendelkezéseket tartalmaz a magyar jogszabály.

A Velencei Bizottság észrevételeinek az időközben végrehajtott magyar törvénymódosítás csak bizonyos elemeit orvosolta, a leginkább kifogásolt „külföldről finanszírozott” címkézést viszont nem. A BruxInfo úgy tudja, hogy a bizottság ezt diszkriminatívnak tartja.

Hétfőn már megírtuk, hogy Brüsszel indoklással ellátott véleményt kíván küldeni a magyar kormánynak, második szakaszba léptetve ezzel a még április végén indult jogsértési eljárást a felsőoktatási törvény módosításának ügyében. Az erről szóló döntés más ügyekkel egyetemben ezen a héten megszületik, ekkor kerül ugyanis a biztosi testület elé jóváhagyásra a kötelezettségszegési csomag.

A civiltörvénnyel kapcsolatos cikkeinket ITT találja.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.