A görög parti őrség tüzet nyitott egy török teherhajóra

A hajót egy feltételezett drogszállítmány miatt akarták átkutatni a görög hatóságok. Ankara elítélte a lépést.

MTI
2017. 07. 03. 18:15
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A török minisztérium szerint igazolhatatlan cselekedet rálőni egy fegyvertelen teherhajóra, amely két török kikötő között szállított árut. „Az egyetlen vigasz, hogy senki sem vesztette életét, vagy sebesült meg az incidensben” – tette hozzá a tárca.

A görög parti őrség szóvivője a dpa német hírügynökségnek elmondta: az ACT nevű török hajó a feltartóztatását célzó lövések ellenére elmenekült. „Információink voltak arról, hogy a teherhajó kábítószert szállított” – tette hozzá a hatóság.

Az incidens idején a gyanús hajó alig hat kilométerre volt Rodosztól a görög felségvizeken. A parti őrség először figyelmeztető lövéseket adott le. Amikor pedig a török teherhajó kapitánya nem engedelmeskedett a megállásra való felszólításnak, a járműve olyan részeire adtak le lövéseket, ahol emberéletek nem forogtak veszélyben – tette hozzá a pireuszi székhelyű hatóság.

A török NTV hírtelevízió képeket mutatott a nap folyamán a teherhajóról, amelynek törzsét a kapitány szerint 16 találat érte. Az Anadolu állami hírügynökség úgy tudja, hogy válaszul a török parti őrség két egységét, és a haditengerészet egyik hajóját vezényelték ki az Égei-tengerre.

A térségben a hatóságok rendszeresen ellenőriznek olyan hajókat, amelyekről feltételezik, hogy migránsokat szállítanak, vagy pedig kábítószert vagy dohányárut csempésznek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.