„A Németországban élő törökök Németországhoz tartoznak”

Ezt a német külügyminiszter nyilatkozta, miután bejelentette, változik a német–török kapcsolatok iránya.

MTI
2017. 07. 22. 14:50
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Berlin és Ankara között egyre feszültebbé váló viszony ellenére megbecsüléséről biztosította a Németországban élő törököket Sigmar Gabriel külügyminiszter a Bild című német lap szombati lapszámában megjelent nyílt levélben.

A Berlin és Ankara kapcsolatában bejelentett irányváltás nem a Törökországban élő emberek, nem is a Németországban élő török gyökerekkel rendelkező személyek ellen irányul – hangsúlyozta a német és török nyelven egyaránt nyilvánosságra hozott dokumentumban Gabriel.

„Ebből a szempontból közömbös, mennyire feszültek a politikai kapcsolatok Törökország és Németország között. Számunkra egyértelmű, hogy önök, németországi török származású emberek, hozzánk tartoznak, akár van német útlevelük, akár nincs” – szögezte le Gabriel. Az országban élő törökök száma meghaladja a hárommilliót.

A tárcavezető a Törökországban fogva tartott Peter Steudtner német jogvédő és öt társa ügyében ismételten kiemelte: Berlin nem fogja tétlenül nézni állampolgárai letartóztatását. „Meg kell védenünk őket” – jelentette ki.

Sigmar Gabriel a német–török kormányzati viszony romlása miatt csütörtökön irányváltást jelentett be a kapcsolatokban. A német külügyminisztérium az új politika keretében figyelmeztette a Törökországba utazó németeket, hogy bárkit bármikor önkényesen megfoszthatnak szabadságától, ezért fokozott óvatosságra van szükség. Bejelentette továbbá, hogy elhatározták a törökországi beruházásokhoz nyújtott állami garanciavállalások felülvizsgálatát. Hasonló utalást tett a Törökországnak szánt úgynevezett uniós előcsatlakozási támogatásokkal összefüggésben is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.