Afrikai migránsok verekedtek össze Calais-ban

Közülük tizenhatot kórházba kellett szállítani sérülés miatt.

MTI
2017. 07. 01. 16:22
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tizenhat migránst szállítottak kórházba, tizenöten könnyebb sérüléseket szereztek, egyikük pedig súlyos fejsérülést szenvedett – mondta Étienne Desplanques, az illetékes prefektúra kabinetjének vezetője. Tucatnyi – többségében eritreai – verekedőt előállítottak.

Az AFP francia hírügynökség tudósítója arról számolt be, hogy számos mentőautót és földön heverő követ látott a helyszínen.

Pénteken egy ételosztás során tört ki csetepaté eritreai és etiópiai migránsok között, akkor kilencen könnyebben megsérültek.

Philippe Mignonet, a Calais biztonságáért felelős polgármester-helyettes elítélte a történteket.

A francia igazságszolgáltatás hétfőn gyorsított eljárásban kötelezte a hatóságokat arra, hogy nyújtsanak segítséget az észak-franciaországi Calais környékén ismét megjelenő illegális bevándorlóknak. Befogadóközpont létesítésére ugyanakkor nem kötelezte a hatóságokat a bírói döntés.

A lille-i közigazgatási bíróság kimondta: a francia hatóságoknak tíz napon belül – napi százeurós késedelmi díj ellenében – több vízvételező helyet, illemhelyet és tisztálkodáshoz alkalmas tusolókat kell felállítaniuk Calais környékén a jelenleg ott tartózkodó 400-600 ember legalapvetőbb szükségleteinek biztosítására.

Az angol partokkal szemben található észak-franciaországi kikötőváros környéke évek óta a Nagy-Britanniába vágyó migránsok gyűjtőhelye. A francia hatóságok októberben felszámolták a dzsungel néven ismertté vált calais-i migránstábort, ahol akkor 6000-8000-en éltek embertelen körülmények között.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.