Amerikai légicsapásban véletlenül meghalt több afgán katona

Az afgán biztonsági erők legalább két tagja életét vesztette egy amerikai légicsapásban, amely tálib lázadókat célzott.

MTI
2017. 07. 21. 20:02
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Az Afgán Nemzetvédelmi és Biztonsági Erőknek az Egyesült Államok által támogatott bevetése során végrehajtott légicsapások a baráti afgán erők életébe kerültek” – áll a közleményben. A Pentagon hozzáteszi: „szeretnénk legmélyebb részvétünket kifejezni a sajnálatos incidensben érintett családoknak”.

Hajátullah Haját, Hilmend tartomány kormányzója megerősítette a baráti tűz tényét, amelyben tudomása szerint legalább két afgán parancsnok vesztette életét. Hozzátette, hogy az áldozatok száma még növekedhet, tekintettel arra, hogy a hadsereg tagjai közül többen is tartózkodtak a helyszínen, amelyet a légitámadás ért. Az incidens okait még vizsgálják – mondta a tartományi kormányzó.

A kabuli kormányt támogató Washington adatai szerint a kormányellenes fegyveres csoportok – köztük a tálibok – növelték térségbeli befolyásukat, és az ország területének legalább 43 százalékát tartják ellenőrzésük alatt azóta, hogy a NATO 2014 végén befejezte harci misszióját az országban, és a külföldi katonák túlnyomó többsége távozott Afganisztánból.

Afganisztánban jelenleg mintegy 8400 amerikai katona állomásozik, s a Fehér Ház és a Pentagon azt fontolgatja, hogy további 3000-5000 katonát küld oda, részben tanácsadóként, részben pedig a helyi kormányerők kiképzésére. James Mattis amerikai védelmi miniszter márciusban a szenátus fegyveres erőkkel foglalkozó bizottsága előtti meghallgatáson azt hangsúlyozta, hogy „nem állunk nyerésre Afganisztánban”.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.