Ankara megint beszólt Németországnak

Törökország szerint Merkelék politikai tőkét akarnak kovácsolni az Erdogan-ellenességből.

MTI
2017. 07. 03. 16:48
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A német szövetségi kormány a múlt hét végén döntött arról: nem engedélyezi Recep Tayyip Erdogan számára, hogy tömegrendezvényt tartson július első hetében Németországban, ahová a hamburgi G20-csúcs alkalmából látogat el.

Kalin szerint Németországban a szeptemberi szövetségi parlamenti (Bundestag) választásra készülve „politikai tőkét akarnak kovácsolni az Erdogan-ellenességből”. Az elnöki szóvivő hozzátette: „ha meggátolják is Erdogant abban, hogy a Németországban élő török állampolgárokkal találkozzon, akkor sem képesek megszakítani a köztük fennálló szívbéli köteléket”. „Más helyen, más időben, különböző úton-módon, de továbbra is velük leszünk. Senkinek se legyenek kételyei efelől” – hangoztatta Kalin.

Numan Kurtulmus miniszterelnök-helyettes pedig azt vetette a német vezetés szemére, hogy feszültséget szít Törökországgal. Hangsúlyozta: ez már a török elnök jogkörének kiszélesítését eredményező referendum kampánya alatt is így volt. „Sajnos egyes német politikusok a Törökország-ellenességet és az Erdogan-ellenességet saját belpolitikai céljaikra használják” – tette hozzá Kurtulmus.

Erdogant pénteken várják a hamburgi G20-csúcstalálkozóra. Berlin viszont nem engedélyezte a török államfőnek, hogy látogatása alkalmával tömegrendezvényt tartson Németországban. A német kormány emellett hétfőn világossá tette azt is, hogy nem egyezik bele Erdogannak egy török konzulátuson tartott fellépésébe sem.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.