Aszad arcképe került az új szíriai bankóra

A bajuszos diktátor a 2000 fontos bankjegyről néz szembe a polgárháború sújtotta ország lakosaival.

Földi Bence
2017. 07. 02. 18:02
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Új kétezer fontos (vagy lírás) bankjegy került forgalomba vasárnap a polgárháború sújtotta Szíriában – írja az Associated Press hírügynökség. Az országot 17 éve vezető diktátor, Bassár el-Aszad első alkalommal kerül rá valamelyik pénzre – pont akkor, amikor a szíriai kormányhoz hű hadsereg komoly sikereket ér el az Iszlám Állam elleni harcban. A szíriai líra korábban csak Aszad édesapját, az ország korábbi elnökét, Hafez Aszadot ábrázolta.

Az új bankóra azért van szükség, mert a hétéves polgárháború alatt nagymértékben elértéktelenedtek a forgalomban lévő bankjegyek. 2011-ben még 47 fontot kellett fizetni egy amerikai dollárért, ma már 517-et. Az infláció 2013-ban járt a csúcson, akkor 120 százalékos volt, 2016-ra ötven százalékkal számolnak. Érdekesség, hogy a szír fontot (amelyet szír líraként is ismernek) 2012-ig Ausztriában nyomták, azóta azonban Oroszországban.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.