Az év végéig marad a szükségállapot a Fülöp-szigeteken

December 31-ig meghosszabbította a Fülöp-szigeteki törvényhozás a szükségállapotot Mindanao szigetén.

MTI
2017. 07. 22. 14:35
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Rendkívüli együttes ülésén mind az alsó-, mind a felsőház nagy többséggel megszavazta Rodrigo Duterte elnök indítványát, hogy további öt hónapra hosszabbítsák meg a május végén, eredetileg 60 napra meghirdetett katonai igazgatás bevezetését és az önkényes letartóztatásokkal szemben védelmet nyújtó Habeas Corpus alkotmányos jog felfüggesztését.

A szavazás előtt biztonsági tisztségviselők érveltek a parlamentben amellett, hogy a szükségállapot fenntartása szükséges a régió stabilizálásához. Arra hivatkoztak, hogy a déli országrészben fekvő Mindanaón az Iszlám Állam terrorszervezet egyre nagyobb befolyásra tesz szert, és nem kizárt, hogy a szélsőségesek támogatói több helyen is felkelést indíthatnak, amelyhez akár külföldi dzsihadisták is csatlakozhatnak.

Az összecsapások május végén kezdődtek az Iszlám Állammal szövetséges fegyveresek és a kormánycsapatok között a Fülöp-szigetek déli részén fekvő Marawiban, Mindanao szigetén. A konfliktusban mára több mint 600 ember vesztette életét, többségében a lázadók soraiból, de több tucat civil lakost is kivégeztek a szélsőséges fegyveresek, akik jelenleg mintegy 300 túszt tartanak fogva Marawiban, és a kormányerők emiatt nem tudnak átfogó támadást indítani ellenük.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.