Az iszlamista gyűlöletbeszéd nem a szólásszabadság gyakorlása

A strasbourgi Emberi Jogok Európai Bírósága egyhangúlag elutasította egy elítélt agitátor beadványát.

MTI
2017. 07. 20. 10:10
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem tartozik a szólásszabadság hatálya alá az interneten terjesztett iszlamista gyűlöletbeszéd – mondta ki csütörtöki ítéletében a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB).

Az ügy előzménye, hogy a 2012-ben feloszlatott Sharia4Belgium szalafista terrorcsoportot vezető Fouad Belkacemet gyűlöletbeszéd miatt elítélte egy belga bíróság, amiért olyan videókat töltött fel az internetre, amelyekben a „hitetlenek” legyőzésére, megleckéztetésére, szent háborúra szólított fel, illetve a saría, az iszlám törvénykezés bevezetését sürgette.

A terrorszervezet működtetése miatt tizenkét éves börtönbüntetését töltő férfi az EJEB-hez fordult, mondván, hogy nem állt szándékában gyűlöletet vagy erőszakot szítani, pusztán elmondta a véleményét, amely meglátása szerint így a szólás- és a vallásszabadság hatálya alá tartozik, a bírói fórum azonban csütörtökön egyhangúlag elutasította a beadványát.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.