Börtönbe küldené a szlovák rendőrség Marian Kotlebát

A szélsőjobboldali politikus ezúttal tényleg kihúzta a gyufát, a politikus akár három évet is kaphat.

MN
2017. 07. 28. 15:07
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Extrémizmus gyanúja miatt indítottak eljárást Marian Kotleba, a szélsőjobboldali parlamenti Mi Szlovákiánk-Néppárt (LSNS) elnöke, a Besztercebányai kerület elöljárója ellen. Kotleba – akinek pártját is feloszlatná a szlovák főügyész – a rendőrség gyanúja szerint az emberi jogokat és szabadságokat elnyomó eszmékkel szimpatizál.

Kotleba márciusban, a fasiszta szlovák bábállam megalakulásának évfordulóján (az első Szlovák Köztársaság 1939. március 14-től 1945-ig létezett) egy 1488 eurós csekket ajándékozott egy szegény családnak. A rendőrség szerint egyértelmű, hogy a furcsa szám valójában neonáci szimbólum.

A 14 egy David Lane nevű amerikai, 1985-ben 190 év börtönre ítélt szélsőjobboldali aktivista fehér felsőbbrendűséget hirdető tizennégy szavára utal, ami magyarul úgy hangzik: „Biztosítanunk kell fajunk fennmaradását és a fehér gyermekek jövőjét!” A 88 pedig a HH rövidítésre, vagyis a náci „Heil Hitler!” köszöntésre utal, hiszen a H az angol ábécé nyolcadik betűje. 

A párt szerint az összeg csak véletlenül alakult így, a rendőrség azonban ezt a magyarázatot nem fogadta el. Amennyiben a bíróság is megalapozottnak minősíti a vádat, vagyis szintén neonáci szimbólumként dekódolja a számot, akkor Kotleba hat hónaptól három évig terjedő börtönbüntetést kaphat.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.