Brexit: keménykedés? A britek felállhatnak a tárgyalóasztaltól

A lépést a Downing Street mindenek előtt „hazai fogyasztásra” szánja, hogy megmutassa: keményen tárgyal az EU-val.

MTI
2017. 07. 02. 10:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A lap, amely forrását nem nevezte meg, úgy értesült, hogy brit vállalati vezetőket a kormány egy magas rangú tisztviselője még az előre hozott választás előtt tájékoztatta arról, hogy az EU pénzügyi követelései miatt a kormány akár a tárgyalások megszakítására is hajlandó még az év vége előtt. A lépést a Downing Street mindenek előtt „hazai fogyasztásra” szánja, hogy megmutassa: keményen tárgyal az EU-val.

A lap úgy tudja: Theresa May miniszterelnök egyik közeli munkatársa tájékoztatta erről a cégvezetőket, de a választás utáni átalakításokat követően az illető már nem dolgozik a kormánynak. A Downing Street egyelőre hivatalosan nem kommentálta az értesülést. Névtelenséget kérő kormányzati források arról biztosították a lapot, hogy a tárgyalások megszakítása nem szerepel a kormány tervei között.

Korábban az a hír terjedt el, hogy az EU a fennálló brit kötelezettségek rendezésére 100 milliárd euró nagyságrendű összeget követel majd Londontól, amire a brexitügyi miniszter úgy reagált, hogy annyit az Egyesült Királyság egészen biztosan nem fog fizetni.

London számára a pénzügyi kötelezettségek rendezése a tárgyalások egyik sarkalatos pontja. Az Európai Unió viszont addig nem hajlandó a kiválás utáni kapcsolatokról tárgyalni, míg a kilépés alapvető vitás kérdéseiben nem sikerült kellő haladást elérni.

Az idő amúgy nem Londonnak dolgozik, mert az ország uniós tagsága jelen állás szerint 2019 márciusában mindenképpen megszűnik, akár sikerül megállapodni a kilépésről, akár nem, és ezt csak a többi 27 uniós tagállam egyhangú döntésével lehet elhalasztani.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.