Előrelépés történt a Ciprus újraegyesítéséről szóló tárgyalásokon

Legutóbb januárban került sor az újraegyesítésről szóló megbeszélésekre, de azok februárban megszakadtak.

MTI
2017. 07. 01. 14:58
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„A főtitkár teljes erejével azon van, hogy az erőfeszítések átfogó megoldást hozzanak” a több mint negyven éve megosztott Ciprus lakosságának – tette hozzá.

Guterres pénteken, a tárgyalások harmadik napján érkezett meg a svájci Crans-Montana üdülőhelyre, hogy támogatásáról biztosítsa a ciprusi föderáció gondolatát.

Az ENSZ-főtitkár szóvivője nem bocsátkozott részletekbe a találkozót illetően, de elmondta, hogy Guterres „pozitív, eredményközpontú” megbeszélést folytatott a Ciprusi Köztársaság elnökével, Nikosz Anasztasziadisszal, valamint a ciprusi törököket irányító Mustafa Akincival.

A találkozón a ciprusi kérdés nemzetközi kezesei, azaz Nagy-Britannia, Görögország és Törökország képviselői is jelen voltak. Megfigyelőként az Európai Unió tisztségviselői is részt vettek a tárgyalásokon. A Ciprusi Köztársaság 2004 óta tagja a közösségnek.

Legutóbb januárban került sor az újraegyesítésről szóló megbeszélésekre, de azok februárban váratlanul megszakadtak. A ciprusi görögök és törökök között azután éleződött ki a feszültség, hogy a nicosiai parlament törvényt fogadott el arról, hogy az iskolák emlékezzenek meg az 1950 januárjában tartott népszavazásról, amelyen a görög ciprióták tömegesen a sziget Görögországhoz csatolása mellett voksoltak.

Ciprus 1960-ban nyerte el függetlenségét Nagy-Britanniától. A török hadsereg a görög ciprióták Athén által sugallt, rövid életű puccsára válaszul 1974-ben megszállta a sziget északi részét a török kisebbség jogainak védelmére hivatkozva. Az északon 1983-ban önhatalmúlag kikiáltott Észak-ciprusi Török Köztársaságot Törökországon kívül más ország nem ismeri el.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.