Ennyit kap Gorka a Trumpnak adott tanácsaiért

Gorka Sebestyénen kívül két olyan személy segíti az amerikai elnököt, akinek magyaros neve van.

Földi Bence
2017. 07. 02. 15:45
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ahogy 1995 óta minden évben, a Fehér Ház idén is nyilvánosságra hozta, hogy kit mennyi pénzért foglalkoztat. A lista élén ezúttal Mark House végzett, aki vezető politikai tanácsadóként évente 187 100 dollárt vihet haza, ami több mint ötvenmillió forintnak felel meg. A lista végén Trump két rokona végzett: az elnök veje, Jared Kushner és az elnök lánya, Kushner felesége, Ivanka Trump – ők és még egy tanácsadó egyetlen fillért sem vesz fel munkájáért.

Magyar szempontból is fontos a lista – amelyet a Quartz közölt teljes egészében –, hiszen szerepel rajta Gorka Sebestyén. Gorka Angliában született, 1956-os magyar emigráns szülők gyermekeként. Itthon dolgozott az MDF-kormánynak és a Stratégiai és Védelmi Kutatóközpontnak, mozgolódott a Fidesz körül, írt a Heti Válaszba, majd 2006 körül pártot szervezett és választásokon is indult. Később az Egyesült Államokba költözött, ahol gyakori vendége a tévé- és rádiócsatornáknak, de mivel apja a Vitézi Rend tagja volt, valamint sarkosak a terrorizmussal és iszlámmal kapcsolatos kijelentései, sok baloldali kritizálja. Felmerült az is, hogy távoznia kell Trump elnök csapatából, végül erre nem került sor – sőt, az egyik legjobban fizetett alkalmazottnak számít azzal, hogy 155 ezer dollárt (azaz közel 42 millió forintot) vihet haza évente.

Gorkáról egyébként a közelmúltban Böszörményi Nagy Gergely, a Design Terminál vezetője árult el néhány érdekességet a Heti Válasznak. Például azt, hogy érettségi után, nemzetközi kapcsolatok iránt érdeklődő diákként dolgozott együtt Gorka Sebestyénnel. Állítása szerint szakkollégiumi előadásokat, műhelykonferenciákat szerveztek együtt, valamint elemzéseket készítettek. „Könyvtáram egy értékes része is tőle származik” – mondta Böszörményi Nagy, aki minden héten kapott Gorkától egy kemény kötésű klasszikus könyvet, köztük Samuel Huntington vagy Carl von Clausewitz műveit. Szavait így zárta: „Mindig hálás leszek neki”.

A listán egyébként még két magyaros név is szerepel: Timothy Pataki törvényalkotási ügyekben segíti az elnököt évi 115 ezer dollárért (31,1 millió forintért). A férfi ismeri is a kongresszus világát, hiszen korábban több republikánus képviselőnél is dolgozott, 2011-es kongresszusi munkába állását követően.

Caroline Magyarits nevére is rábukkantunk, ő a Fehér Ház rádiós igazgatója, ezért 62 ezer dollárt (16,7 millió forintot kap). Korábban a trumpista Breitbart Newsnál volt rádióműsora, a szintén alt-right portál Daily Caller szerint Stephen Bannon, Trump egyik főtanácsadója, a Breitbart korábbi főszerkesztője vitte a Fehér Házba Magyaritsot. Az oldal megjegyezte, hogy a nőkkel többnyire korrektül bánó Bannon pont Magyaritscsal ordítozott gyakran. A nő LinkedIn-adatlapja szerint egész életében rádiózott.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.