Erdogan: Senkinek sem érdeke az öböl menti viszály elnyújtása

„A muzulmán világnak együttműködésre és szolidaritásra van szüksége” – jelentette ki.

MN
2017. 07. 23. 10:08
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Senkinek sem áll az érdekében, hogy ez a válság tovább húzódjon. A muzulmán világnak együttműködésre és szolidaritásra van szüksége, nem újabb vitákra” – mondta Erdogan isztambuli sajtótájékoztatóján, mielőtt elutazott volna Rijádba.

„A katari válság első perceitől fogva a béke, a stabilitás, a szolidaritás és a párbeszéd oldalán álltunk. Megtesszük a szükséges javaslatokat a feleknek, és a jövőben is ezt fogjuk tenni” – tette hozzá a török elnök, aki támogatásáról biztosította a kuvaiti emír, Szabáh el-Ahmad el-Dzsábir sejk közvetítését, és felszólította a térség többi országát, valamint a nemzetközi közösséget, hogy támogassa „testvérét” az erőfeszítéseiben.

A török államfő vasárnap Szaúd-Arábiába, majd Kuvaitba, hétfőn pedig Katarba utazik. Az Anadolu török hírügynökség szerint Erdogan vasárnap délután Szalmán szaúdi királlyal tárgyal, majd az esti órákban a kuvaiti emír fogadja, hétfőn pedig Tamím bin Hamad esz-Száni katari emírrel találkozik – írja az MTI.

Szaúd-Arábia, Bahrein, az Egyesült Arab Emírségek és Egyiptom a múlt hónapban foganatosított szankciókat Katar ellen azzal az indoklással, hogy a kicsiny monarchia szélsőséges csoportokat finanszíroz és jó kapcsolatokat ápol Iránnal, amelyet a terrorizmus egyik fő támogatójának tartanak. Katar visszautasítja e vádakat.

A blokád feloldásának és a kapcsolatok normalizálásának feltételéül a négy ország tizenhárom követelést megfogalmazó listát terjesztett elő, de a követelések közül kettőt – az Al-Dzsazíra televízió bezárását és a katari török katonai támaszpont felszámolását – Doha határozottan elutasította. A blokádot elrendelő négy állam később közölte: e két, nagyon vitatott követeléstől eltekint.

Pénteken első alkalommal szólalt meg nyilvánosan a kérdésben a katari emír: közölte, hogy kész tárgyalni a viszály rendezése érdekében, de feltételekkel. Hangsúlyozta, akkor hajlandó a párbeszédre, ha tiszteletben tartják országa szuverenitását.

Katarnak egyébként az elmúlt időszakban több segítője is akadt: gyümölcsöt és zöldséget, valamint egyéb élelmiszereket szállítanak a blokád alá vont országba.

Ankara a válság kezdete óta igyekszik közvetíteni a felek között, de egyértelmű álláspontja, amellyel Katar mellé állt, elemzők szerint csökkenti a manőverezési lehetőségeit. Törökország Katar közeli szövetségese, amellyel az elmúlt években intenzív gazdasági, diplomáciai és biztonsági kapcsolatokat ápolt. Ankara katonai támaszpontot is működtet az emírségben.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.