Ezért mehet Dobolyi Alexandra New Yorkba

A szocialista politikus régóta jó kapcsolatban van az ENSZ-főtitkárral.

Kósa András
2017. 07. 11. 3:49
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Roppant praktikus – és az ország nemzetközi megítélése szempontjából hasznos – oka van annak, hogy Dobolyi Alexandra végül is nem a moldáv fővárosban, hanem New Yorkban lesz diplomata – tudta meg a Magyar Nemzet. Még tavaly jelent meg a hír, hogy a szocialista politikust, volt európai parlamenti képviselőt nagykövetnek delegálja a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM), majd nem sokkal később jött a hír, hogy mégsem Chisinau, hanem New York lesz az állomáshelye.

A Magyar Nemzet minisztériumi forrásokból úgy értesült, a döntést személyesen Szijjártó Péter hozta meg, és roppant prózai okai vannak: Dobolyi Alexandra ugyanis régóta jó kapcsolatban van António Guterres ENSZ-főtitkárral. – Ha lehet azt mondani, ennek nagyon egyszerű oka van: Guterres évekig a Szocialista Internacionálé elnöke volt, én pedig ugyanennek a szervezetnek a regionális vezetője, így értelemszerűen sokat találkoztunk, de valóban elmondhatom, hogy jó munkakapcsolatban vagyunk – mondta a Magyar Nemzet megkeresésére Dobolyi Alexandra. Hangsúlyozva, hogy ő egyelőre semmilyen értesítést nem kapott arról, hogy kineveznék, csak a sajtóból tud minderről, még azok az újságírók sem keresték, akik cikket közöltek az esetleges megbízatásáról.

Minisztériumi forrásaink szerint ugyanakkor „nagyjából eldőlt”, hogy Dobolyi Alexandra megkapja a kinevezést New Yorkba, mivel ott jobban képviselhetné a magyar érdekeket nemzetközi szinten, mint Chisinauban. – Valóban, az ENSZ-ben talán többet tudnék tenni Magyarországért, mint Moldáviában, de még egyszer mondom, erről egyelőre semmilyen döntés nincs – szögezte le Dobolyi Alexandra.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium vezetésének egyébként nem ez lenne az első politikai szekértáborokon átnyúló döntése. Szijjártó Péter 2015 novemberében például kitüntette Medgyessy Péter volt szocialista kormányfőt a magyar-kínai jó kapcsolatok építésében játszott szerepéért. Az idén júniusban pedig Kovács László volt külügyminisztert delegálta Alois Mock egykori osztrák alkancellár, külügyminiszter temetésére. (Ő vágta át jelképesen Horn Gyulával a vasfüggönyt 1989-ben.) Kóka János volt SZDSZ-es gazdasági miniszter, pártelnök szintén jó kapcsolatban áll Szijjártó Péterrel, egy, a Figyelőnek adott 2016-os interjúban maga Kóka mondta, hogy rendszeresen találkoznak, és időnként a külföldi útjaira is elkíséri a minisztert. Tavaly nyáron az kavart némi vihart, hogy a KKM Eörsi Mátyást, a Demokratikus Koalíció tagját jelölte a Demokráciák Közössége nevű nemzetközi szervezet főtitkárának, innen két éve egyenesen ki akarták zárni Magyarországot. Eörsi Mátyás végül maga lépett vissza a jelöltségtől.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.